Verzekeraar beticht van omkoping huisartsen
ARNHEM - Vier medicijnfabrikanten beschuldigen zorgverzekeraar Menzis ervan huisartsen om te kopen door hen flink te belonen wanneer zij goedkopere medicijnen voorschrijven. Dat bleek maandag tijdens een zitting voor de rechtbank in Arnhem.
De medicijnfabrikanten Altana Pharma, AstraZeneca, MSD en Pfizer eisten van de rechter een verbod op beloning van huisartsen die merkloze medicijnen voorschrijven. Volgens Menzis hebben de fabrikanten het kort geding aangespannen uit angst dat hun dure medicijnen niet meer worden voorgeschreven.Menzis denkt in 2006 3,2 miljoen euro te besparen als huisartsen hun patiënten goedkopere maagzuurremmers of cholesterolverlagers voorschrijven. Juist op maagzuurremmers en cholesterolverlagers kan veel geld worden bespaard. Zo werd in 2004 voor 263 miljoen euro aan maagzuurremmers uitgegeven.
Als artsen hun patiënten het merkloze Omeprazol of Simvastine voorschrijven in plaats van duurdere merkgeneesmiddelen, krijgen ze van Menzis een bonus die kan oplopen tot 8000 euro per jaar. Volgens Menzis produceren de fabrikanten medicijnen die soms wel drie keer zo duur zijn als de merkloze varianten.
De fabrikanten claimen dat hun nieuwe merkmedicijnen beter werken en minder bijwerkingen hebben. Zij vrezen dat de zorgverzekeraar geld wil verdienen door het voorschrijven van recepten te beïnvloeden. Maar volgens Menzis werken de goedkope varianten net zo goed als de dure medicijnen en is de zorgverzekeraar uitsluitend geïnteresseerd in het voorschrijven van het doelmatigste middel.
De fabrikanten menen dat de bonusregeling strijdig is met het voorschrijfbeleid van huisartsen. Zij mogen niet door financieel gewin worden beïnvloed. Volgens Menzis valt juist de farmaceutische bedrijfstak te verwijten dat hij de kosten van de gezondheidszorg doet stijgen.
Door kortingen die farmaceutische bedrijven aan ziekenhuizen verstrekken, krijgen ziekenhuispatiënten vaak dure medicijnen. Na ontslag willen zij diezelfde medicijnen. De verzekeraars willen de kosten van de farmaceutische zorg juist verminderen.
De rechtbank doet op 14 oktober uitspraak.