Grondvlak
De hersteld hervormde gemeente Emst-Epe heeft zondag voor het eerst gekerkt in het gebouw van de Koninklijke Harmonie in Epe. Sinds mei vorig jaar kwam de gemeente samen in Apeldoorn, met de hersteld hervormden uit die plaats.
Het gebouw aan de Lange Veenteweg in Epe zal vooral worden gebruikt voor de zondagse erediensten. Voor het verenigingsleven en de catechisatielessen gaan de gemeenteleden naar Vaassen, waar de gereformeerde Tabernakelkerk onderdak biedt.Onlangs verzocht de kerkelijke gemeente om nieuwbouw op een perceel aan de Vaassenseweg in Emst. Het verzoek werd afgewezen. Het beoogde stuk grond lag in het buitengebied en diende voor agrarische doeleinden.
Nu de zondagse diensten zullen plaatshebben in een zaal van de Koninklijke Harmonie, blijft de gemeente zoeken naar een plek waar ze zich definitief kan vestigen.
Nieuwe kerk Barendrecht
De protestantse wijkgemeente in de Barendrechtse nieuwbouwwijk Carnisselande nam zondag een nieuw kerkgebouw aan de Noordersingel in gebruik. De nieuwe kerk, die de naam Carnisse Haven heeft gekregen en 350 zitplaatsen telt, is het eerste en voorlopig enige kerkgebouw in de nieuwe wijk Carnisselande. Bij de ontwikkeling van de wijk met 7000 woningen hadden de Barendrechtse kerkgenootschappen aanvankelijk helemaal geen plannen voor nieuwbouw van een kerk in de nieuwe wijk. Maar de toenmalige Samen op Weg-gemeente in de Rehobothkerk aan de Bakkersdijk zag toch kansen in de sterke groei van Barendrecht. Na wat gesteggel over de plek en de grondprijs kreeg het kerkbestuur van de gemeente Barendrecht een plek toegewezen aan de Noordersingel. Op deze locatie was oorspronkelijke een flat gepland.
Hervormd Ouddorp
De hervormde gemeente van Ouddorp (binnen de Protestantse Kerk) heeft zondag voor het eerst twee kerkdiensten belegd. De diensten werden gehouden in het gebouw Dorpstienden, aldus de scriba van de voorlopige kerkenraad, H. R. de Krij uit Middelharnis. De classis Brielle van de Protestantse Kerk in Nederland heeft deze voorlopige kerkenraad, die uit vijf personen bestaat, onlangs ingesteld.
Volgens De Krij is er in Ouddorp ook een zogenaamde kerkenraadscommissie benoemd, bestaande uit Ouddorpers. „De commissie moet de komende tijd bezien hoe het kerkelijk leven van de gemeente verder gestalte moet krijgen.”
Boek Zoetermeer
Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer heeft naar aanleiding van de Open Monumentendag een boek uitgegeven met de titel ”Verzuild Verenigd. Kerkelijk verenigingsleven in Zoetermeer, 1870-1970”. Vooraf schetst samensteller Ton Vermeulen de geschiedenis van Nederland en Zoetermeer in de 19e en 20e eeuw. Daarna beschrijven vertegenwoordigers van Zoetermeerse kerkgenootschappen de geschiedenis van hun kerk in Zoetermeer. Aan bod komen het apostolisch genootschap, de gereformeerde gemeente, de gereformeerde kerk, de gereformeerde kerk vrijgemaakt, de hervormde gemeente, de rooms-katholieke parochie en de vereniging van vrijzinnige hervormden.
De diverse auteurs hebben ook zo’n tachtig verenigingen voor het voetlicht gebracht.
Opvallend is dat de oud gereformeerde gemeente in Nederland niet genoemd wordt, terwijl die toch al in december 1968 door ds. Joh. van der Poel geïnstitueerd is. Vermeulen zegt echter dat hij het kerkverband in de gemeentegids van 1970 niet is tegengekomen. Hij vindt het „erg beroerd” dat het kerkgenootschap vergeten is.
Het 168 pagina’s tellende boek bevat veel illustraties en ligt voor 14 euro in de geselecteerde Zoetermeerse boekhandels en is te bestellen via 079-3190683 en info@oudsoetermeer.nl.
Nieuw onderkomen cgk Zaanstad
De christelijke gereformeerde kerk (cgk) van Zaandam, Menorah-Zaanstad, heeft gisteren voor het eerst gekerkt in het Pascal College in Zaandam. Vorig jaar besloot de sterk vergrijsde gemeente als zendingsgemeente verder te gaan. Ze wil zich voortaan richten op „de Zaankanters in de brede zin van het woord, gelovig of niet gelovig, CGK of wat dan ook: iedereen is welkom.”
Het oude kerkgebouw aan de Herengracht, dat 112 jaar oud is, wordt verkocht.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.