Binnenland

„Lieve ouders, ga lekker lopen”

DEN HAAG - „Hij kan fietsen”, zeggen ouders als hun kind zonder extra wieltjes overeind blijft. Het leren fietsen begint dan echter pas, beklemtoonde ANWB-directeur G. van Woerkom maandagmiddag tijdens de opening van de derde Nationale Onderwijsweek.

Van onze verslaggever
4 October 2005 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:01
DORDRECHT – Een klaar over helpt kinderen in Dordrecht bij het oversteken van een drukke verkeersweg. Gisteren begon de Nationale Onderwijsweek, die dit jaar in het teken staat van veiligheid in en om school. Foto ANP
DORDRECHT – Een klaar over helpt kinderen in Dordrecht bij het oversteken van een drukke verkeersweg. Gisteren begon de Nationale Onderwijsweek, die dit jaar in het teken staat van veiligheid in en om school. Foto ANP

Minister Van der Hoeven opende de week maandag in het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag. Tijdens de Onderwijsweek zijn er speciale dagen voor de leerlingen, de leerkrachten en het management. Drieëndertig min of meer bekende Nederlanders gaan terug naar hun vroegere school om er een gastles te geven. Wegenwachten trekken naar de scholen om er te wijzen op veilig verkeersgedrag.Daarnaast zijn er tal van regionale en plaatselijke initiatieven, die vooral de positieve kanten van het onderwijs willen laten zien. Leerlingen die zich via kennisnet hebben opgegeven als ”razende reporter”, schrijven er een verslag over. Ze werden gisterochtend door twee journalisten getraind.

De zes scholen die voor de Veilige-Schoolprijs genomineerd waren, woonden de opening bij. Zelf had de ANWB ook leerkrachten en kinderen van de rooms-katholieke basisschool De Spelevaert uit Zoetermeer uitgenodigd, „omdat daar de laatste tijd zo veel vervelende dingen gebeurd zijn.” Het is de school die in enkele maanden tijd tweemaal een familiedrama te verwerken kreeg: in januari werd de zesjarige leerlinge Esmee met haar jongere broertje door hun moeder gedood, terwijl op 6 april de vijfjarige Marieke, haar jongere zusje en haar moeder door haar vader werden omgebracht.

Voor de Veilige-Schoolprijs waren 77 projecten aangemeld. De minister reikte de prijs uit aan openbare basisschool De Cocon uit Alkmaar, die in het project ”Zo doen wij het” aandacht besteedt aan pesten en ander ongewenst gedrag. Daarbij wordt niet alleen naar de pester gekeken, maar vooral ook naar de groep die het pesten aanmoedigt of zwijgend toekijkt.

De prijs voor het voortgezet onderwijs ging naar het Reitdiep College in Groningen, die in het project ”Leerlingen als medewerker” de nadruk legt op bemiddeling, tutoring en leerlingparticipatie. De prijs bestaat uit 3000 euro en een kunstwerk.

Een veilige school betekent dat elk geval van agressie er één te veel is, zei Van der Hoeven. „Inmiddels hebben bijna alle scholen een ontruimingsplan; bijna alle scholen besteden aandacht aan een veilig gebouw en een veilig plein.”

De ANWB en meer dan driekwart van de ouders vinden dat er in de bovenbouw van de basisschool meer aandacht moet komen voor verkeersonderwijs, zo blijkt uit onderzoek dat de ANWB in de aanloop van de Nationale Onderwijsweek heeft verricht. De minister wees op het leerplan voor de pabo en de praktijkmodules voor de basisschool die zijn ontwikkeld sinds in 1998 uit onderzoek bleek dat het verkeersonderwijs beter moest. „De ouders verwachten veel van de school, maar zijn zelf ook verantwoordelijk”, zei Van der Hoeven. „Sommigen denken dat ze de koning op de weg zijn als ze hun kind nog op tijd op school willen afleveren. Lieve ouders, vertrek een beetje eerder of ga lekker lopen of op de fiets.”

De bewindsvrouw wil scholen niet tot in detail opleggen hoe ze verkeersonderwijs moeten geven. Hoe dat gebeurt, is echter ook al een jaar of acht niet onderzocht, zei ANWB-directeur Van Woerkom. „Tijdens het laatste onderzoek bleek het kennisniveau gedaald te zijn. Ik denk dat die trend is doorgezet. Vorig jaar stak de overheid 3,6 miljoen euro in verkeersonderwijs. Wat het heeft opgeleverd, is onduidelijk. Er kan veel misgaan tijdens de miljoenen kriskrasbewegingen in de verkeersjungle rond de school. Ouders zijn te weinig gewend veilig verkeersgedrag aan te leren.”

Met de veiligheid in het verkeer konden de leerlingen van de genomineerde scholen maandag op de parkeerplaats van het ANWB-gebouw kennismaken: een remtest, een gordeltest, een kantelsimulator en een parcours van het in 1997 gepresenteerde lespakket Trapvaardig. Wegenwachten gaven uitleg en de leerlingen namen een kijkje in de alarmcentrale.

De ANWB introduceerde „een nieuw programma voor praktisch, geregeld terugkerend verkeersonderwijs voor alle groepen van de basisschool”: ANWB Streetwise. Het wordt vanaf januari aan de scholen aangeboden. Streetwise besteedt aandacht aan fietsvaardigheid, aan veilig vervoer van kinderen in een auto en aan het ontdekken hoe lang de remweg is die een auto nodig heeft.

„Streetwise is een beetje afgekeken van Duitsland en Oostenrijk”, zei Van Woerkom. „Daar is het erg succesvol.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer