Bassin Lelystad moet Romeins schip redden
LELYSTAD (ANP) - De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) heeft een speciaal bassin gebouwd voor de conservering van een Romeins schip dat in 2003 in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn werd opgegraven.
De ROB liet maandag weten dat het om het grootste conserveringsproject van Europa gaat.De Meern 1 is het compleetste Romeinse schip dat ooit ten noorden van de Alpen gevonden is. Het vaartuig werd in 1999 aangetroffen tijdens bodemonderzoek. Het blijkt gebouwd te zijn binnen of vlak bij de grenzen van het huidige Nederland. De ROB stelde dat vast na onderzoek van de bomen waarmee het vaartuig is gebouwd. Volgens de dienst is De Meern 1 daarmee het eerste ’Nederlandse’ Romeinse schip dat bekend is.
De ROB heeft in zijn gebouw van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en Onderwaterarcheologie in Lelystad een speciaal bassin laten bouwen waarin het schip de komende jaren wordt geconserveerd door onderdompeling in polyethyleenglycol, een wasachtige substantie die moet voorkomen dat het hout onder invloed van lucht beschadigd raakt. Het bad is 14 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog. Het 12,5 meter lange achterschip wordt daarin in zijn geheel behandeld. Over twee jaar volgt naar verwachting het voorschip. De dienst verwacht dat het hele project ongeveer drie jaar duurt.
De bedoeling is dat De Meern 1 teruggaat naar Leidsche Rijn, waar het in de toekomst in een museum samen met andere bodemvondsten uit deze wijk wordt tentoongesteld . Het conserveringsproject begint donderdag. Het publiek kan het gebouw in Lelystad bezoeken.