Binnenland

„Peijs moet situatie op spoor snel verbeteren”

RIJSWIJK (ANP) - Een Tweede-Kamermeerderheid van CDA en PvdA wil dat minister Peijs (Verkeer) nu snel actie onderneemt om de situatie op het spoor te verbeteren.

3 October 2005 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

Vrijdagavond strandden opnieuw tienduizenden treinreizigers door een stroomstoring. Ze konden na 19.00 uur geen kant meer op. Even na middernacht reden de meeste treinen weer. De Kamer wil dat spoorbeheerder ProRail een beter back-upsysteem krijgt.PvdA-kamerlid Dijksma wil de minister morgen aan de tand voelen. „Het is de zoveelste keer dat de hele zaak platligt. Peijs zou daar bovenop moeten zitten.” Als ProRail extra geld nodig heeft voor een beter back-upsysteem, dan moet ze daar ook de portemonnee voor trekken, vindt Dijksma.

Ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) willen dat ProRail bij grote computerstoringen kan beschikken over een stabiel systeem. „De spoorbeheerder heeft al een dergelijke achtervang, maar kennelijk werkt die niet goed genoeg bij storingen zoals op vrijdagavond”, aldus een NS-woordvoerder. De NS benadrukt nog steeds alle vertrouwen te hebben in ProRail.

ProRail schat in dat treinreizigers voorlopig nog niet af zijn van de storingen en incidenten. Dat komt doordat het wegwerken van achterstallig onderhoud en het vervangen van het remblokkeringssysteem tijd vergen. Directeur B. Klerk van ProRail erkende zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat hij voor onderhoud elke keer bij de overheid moet aankloppen.

Deze kabinetsperiode heeft hij 850 miljoen euro voor achterstallig onderhoud gekregen.

De directeur van de beheerder van het Nederlandse spoornet zei dat er toevallig dit weekeinde in Utrecht een betere versie is geïnstalleerd van het systeem dat de stroomtoevoer regelt. Door de uitval van dat systeem en van de back-up van dat systeem raakte vrijdagavond het treinverkeer rond Utrecht ontregeld.

Klerk waarschuwde dat dat systeem ook op andere stations nog moet worden aangepast.

Rover zag de bui al hangen. De reizigersvereniging is „verbijsterd” over de zoveelste treinstoring waardoor vele duizenden reizigers zijn gestrand. „Dat de spoorsector opnieuw heeft gefaald, staat haaks op het nieuwe boetebeleid dat de NS zaterdag lieten ingaan. De personen die zich hiermee hebben beziggehouden, hadden zich beter op de kwaliteit van het spoor kunnen concentreren”, aldus een woordvoerder van Rover.

De organisatie geeft gedupeerden het advies alle kosten op de NS te verhalen. Dat geldt ook voor de kosten die familieleden of kennissen hebben gemaakt om gestrande reizigers met de auto op te halen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer