Synode GKV bevestigt classisbesluit over Kampen
AMERSFOORT - De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt heeft zaterdag uitgesproken dat de classis Kampen bevoegd was om uit te spreken dat de voltallige kerkenraad van de Kampen-Noord (Eudokiakerk) diende terug te treden en dat dit oordeel, in september vorig jaar, „op goede gronden” is gegeven.
Dat maakt het moderamen bekend in een persbericht. De synode behandelde de zaak Kampen-Noord zaterdag achter gesloten deuren. De vrijgemaakte classis Kampen besloot op 23 september vorig jaar dat alle kerkenraadsleden van de kerk van Kampen-Noord, inclusief ds. E. Hoogendoorn, moesten terugtreden. Een deel van de kerkenraad trad hierop inderdaad terug; een minderheid van negen leden -ds. Hoogendoorn, vijf ouderlingen en drie diakenen- gaf geen gehoor aan de oproep van de classis. Zij achtten het besluit onwettig en tekenden hiertegen appèl aan bij de particuliere synode (PS). Sinds 3 oktober 2004 komt een deel van de gemeente samen in het Ichthus College in Kampen.Op 9 februari dit jaar besloot de (buitengewone) PS van Overijssel met algemene stemmen het appèl van de kerkenraadsleden tegen het classisbesluit af te wijzen. De kerkenraadsleden gingen tegen dit PS-besluit in appèl bij de generale synode (GS), die er zaterdag een besluit over nam.
De GS oordeelt dat de PS aan „een paar elementaire rechtsregels voor besluitvorming in deze zaak” niet heeft voldaan, aldus preses ds. P. Niemeijer in zijn toespraak na afloop. „Om die reden kan de uitspraak van de appèlinstantie die de PS was, niet in stand blijven.”
Op de vraag of de clássis de bevoegdheid had om uit te spreken dat alle ambtsdragers in Kampen-Noord dienden af te treden, antwoordde de GS wel positief. „De classis heeft de kerkenraad niet afgezet (zoals wel gesteld wordt) maar de kerkenraad is zelf teruggetreden door met meerderheid van stemmen en dus als college het oordeel van de classis te aanvaarden en te effectueren.”
Over hoe het nu verder moet, sprak de GS zich niet uit. „Ons gebed is dat de Heere de besluiten van de synode zal willen gebruiken tot concreet berouw en tot vrede met de stap terug waar die nodig is, en tot heling van de harten van ieder persoonlijk en van allen samen in één gemeente”, aldus ds. Niemeijer.
In een reactie verklaarde ds. Hoogendoorn vanmorgen het in elk geval „een goede zaak” te vinden dat de GS het PS-besluit nietig heeft verklaard, „althans op onderdelen. Wat niet wegneemt dat ik teleurgesteld ben over het feit dat de synode het classisbesluit heeft bevestigd, en stelt dat dit op goede gronden is genomen. De GS redeneert puur formeel: de kerkenraad heeft het classisbesluit met meerderheid van stemmen bekrachtigd, dus is het kerkrechtelijk in orde. Maar daarmee gaat zij naar mijn gevoelen volledig voorbij aan de werkelijke oorzaak van de spanningen, die principieel van aard zijn.”
De enige beroepsmogelijkheid die er nu nog is, is een revisieverzoek in te dienen bij de GS. „Maar ik noem dit slechts als mogelijkheid.”
Of de beide delen van de gemeente ooit nog bij elkaar komen, durft ds. Hoogendoorn niet te zeggen. „Er blijft altijd hoop, de gelovige hoop dat er herstel komt. Daar bid ik ook om.”