Economie

EP beslist over unieke megatest

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement hakt dinsdag de knoop door over een ongekend groot onderzoek naar chemische stoffen. Zo’n 20.000 tot 30.000 stoffen in alledaagse producten moeten daarbij onder de loep worden genomen.

3 October 2005 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

Veel van deze chemische stoffen zijn al tientallen jaren in gebruik, maar hun effecten zijn onbekend. Hoe schadelijk zijn bijvoorbeeld bepaalde parfums en zeep voor de gezondheid, zo wil Brussel wel eens weten. „Veroorzaken die wellicht het verontrustend stijgende aantal allergieën, astma en hyperactieve kinderen”, vroeg Europees commissaris Dimas (Milieu) zich onlangs nog af.Het voorstel is dat de industrie de stoffen binnen tien jaar gaat testen. Een actie die nooit eerder is vertoond in de wereld. Het zijn stoffen die al werden gebruikt voor 1981, toen een testplicht voor nieuwe stoffen van kracht werd.

Het plan van de Europese Commissie moet de steun krijgen van het EP en de gezamenlijke EU-landen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De belangen zijn groot. Lobbyisten van de industrie en van de milieubeweging lopen de deur plat bij de EU-instellingen.

De industrie klaagt over de kosten. Bedragen tussen de 2 en de 5 miljard euro zijn genoemd. „De schattingen lopen heel sterk uiteen. Het zal wel ergens in het midden uitkomen”, verwacht EP-lid Blokland (ChristenUnie), vice-voorzitter van de milieucommissie.

Maar de milieubeweging vindt dat er juist meer nodig is voor de gezondheid van Europeanen. Ziekten zijn immers nog duurder en erger. De EP-milieucommissie beslist dinsdag waar zij vindt dat de grenzen moeten liggen. Ze heeft daarvoor zo’n 1500 wijzigingsvoorstellen op tafel. Bijna alles staat ter discussie: het aantal, de omvang en de volgorde van de tests.

Naar verwachting zal de commissie dinsdag een aantal weinig gebruikte stoffen uitzonderen. Dat zouden er ongeveer 10.000 zijn. Het totale aantal te testen stoffen zou dan uitkomen in de buurt van de 20.000 in plaats van de 30.000.

Dat kost het bedrijfsleven altijd nog enkele miljarden euro’s. Vooral voor kleine en middelgrote fabrikanten kan dat te duur zijn, vreest EP-lid Oomen (CDA). Ze stemt morgen voor extra uitzonderingen. Oomen wil een goed werkbaar systeem, zonder dat er echt gevaarlijke stoffen blijven bestaan.

GroenLinks gelooft niets van de hoge kosten. „De chemische industrie heeft bij nieuwe regels de kosten steeds te hoog voorgesteld”, zegt GroenLinks. De milieupartij voelt zich echter alleen staan. „Onder druk van de industrie lijken een aantal parlementsleden door de knieën te gaan. Zo dreigt dit voorstel een doodgeboren kindje te worden.”

De milieubeweging ziet ook amper problemen voor het bedrijfsleven. Greenpeace verwacht dat fabrikanten veel gevaarlijke stoffen simpel kunnen vervangen door eenvoudigere varianten. „Het gebeurt al”, zegt Nadia Haiama-Meurohr van Greenpeace. „Op ons aandringen vervangen parfumfabrikanten hun synthetische musk al door minder schadelijke stoffen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer