Staking Avebe duurt voort
GRONINGEN (ANP) – De staking bij aardappelzetmeelconcern Avebe gaat maandag zijn derde week in. Overleg tussen aardappelzetmeelconcern Avebe en FNV Bondgenoten heeft zaterdag niets opgeleverd.
Dat heeft vakbondsbestuurder A. Dijkman laten weten. FNV Bondgenoten staakt sinds 19 september om een beter sociaal plan af te dwingen voor werknemers die slachtoffer worden van een reorganisatie bij Avebe.„Avebe is met lege handen gekomen. Het gesprek was een herhaling van zetten. We kregen het sociaal plan nogmaals uitgelegd en dat was het dan". Volgens Dijkman is Avebe wel van plan zo snel mogelijk een aantal fabrieken op te starten. „Maar de staking gaat onverkort verder. Pas als er een akkoord is wil FNV Bondgenoten helpen met het opstarten van een aantal fabriekslijnen", zei Dijkman.
Avebe is „zeer teleurgesteld" dat de handreiking om „verkennende toenaderingsgesprekken" te beginnen op niets is uitgelopen. FNV Bondgenoten blijft vasthouden aan het standpunt dat de onderneming de werknemers waarvoor geen werk meer is, nog een jaar op de loonlijst moet houden. „Die garantie kunnen we niet geven en kunnen we ons ook niet permitteren", stelt woordvoerder Harry Jasken. De ontslagen vallen als gevolg van het sluiten van een aantal productielijnen. Avebe wil vasthouden aan het sociaal plan dat het met CNV en De Unie heeft afgesproken.
Het beroep dat Avebe vrijdag op de vakbond heeft gedaan om een aantal lijnen tussentijds op gang te brengen, is niet gehonoreerd. Dat betekent dat de schade als gevolg van de staking van FNV Bondgenoten in de derde week zal oplopen tot bijna 20 miljoen euro. Avebe waarschuwt dat deze houding van FNV Bondgenoten zal leiden tot permanent verlies van de marktpositie van het bedrijf en dus verlies van nog meer werkgelegenheid in de regio.
De stakingen braken twee weken geleden uit, nadat Avebe had aangekondigd 148 van de circa 1300 medewerkers te ontslaan. Door de staking kunnen boeren hun aardappelen niet kwijt bij de fabrieken in Groningen en Drenthe. Zij schatten de schade die ze door de staking lijden, inmiddels op een half miljoen euro. Aardappelen kunnen niet naar fabrieken worden vervoerd en beginnen daardoor te rotten op het veld. Een aantal afnemers van het aardappelzetmeelconcern zoekt inmiddels naar andere leveranciers.