„Aantal inzetbare eenheden Irak daalt”
NEW YORK - Het aantal Iraakse militaire eenheden dat in staat is om zelfstandig te opereren is in de afgelopen maanden gedaald van drie tot één. Dat verklaarde de Amerikaanse opperbevelhebber in Irak, generaal George Casey, vrijdag tegenover de defensiecommissie van de Senaat in Washington.
De opmerkingen van de generaal lijken een streep te halen door het scenario van de regering-Bush, dat ervan uitgaat dat de VS volgend jaar kunnen beginnen met een geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Politiek is dat van groot belang in verband met de tussentijdse verkiezingen in november. Volgens recente opiniepeilingen maken de Amerikanen zich in toenemende mate zorgen over Amerika’s positie in Irak.Zelfs in president Bush’ eigen Republikeinse Partij gaan al stemmen op om een exit-strategie voor Irak te ontwikkelen. Iets wat de president tot nu toe pertinent weigert. Het aantal militairen dat in Irak omkomt, blijft echter gestaag stijgen. Daarom wijst men er in Washington op dat het Amerikaanse leger „binnen afzienbare tijd” de strijd tegen de gewapende opstandelingen in Irak kan overdragen aan het nieuwe Iraakse leger en de politie. Casey’s opmerking haalt daar een streep door.
De generaal bleef niettemin bij zijn voorspelling dat men in de loop van volgend jaar kan beginnen met de terugtrekking van Amerikaanse troepen. „Dat lijkt mij eerder een gok dan een weldoordachte analyse”, meende Republikeins senator John McCain. Hij confronteerde generaal Richard Myers, voorzitter van de verenigde chefs van staven, met diens optimisme over de ontwikkelingen in Irak. „Ik heb nooit gezegd dat wij op alle fronten succes boeken, maar ik denk wel dat wij de situatie in Irak steeds meer stabiliseren”, antwoordde Myers.
Intussen werd vrijdag in Washington bekend dat het Amerikaanse leger in de afgelopen twaalf maanden 73.000 mensen als rekruut heeft weten te registreren. Dat zijn er 7000 minder dan gepland. Dit is het slechtste resultaat sinds 1979. Volgens eerdere onderzoeken komt dit vooral omdat ouders hun kinderen -gezien de risico’s die zij in Irak en Afghanistan lopen- afraden om te tekenen voor het Amerikaanse beroepsleger. „Dit is op korte termijn geen ramp voor Defensie, maar het betekent wel dat er van uitbreiding van het leger -zoals sommigen bepleiten- in de nabije toekomst niets terechtkomt”, aldus Michael O’Hanlon van het Brookings Research Instituut in Washington.