Rk-opleidingen theologie gaan verder zonder Nijmegen
UTRECHT (ANP) - De Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht, de Theologische Faculteit Tilburg en de Universiteit van Tilburg gaan verder werken aan samenvoeging van hun opleidingen rooms-katholieke theologie. Zij doen dat zonder de Radboud Universiteit in Nijmegen, lieten zij vrijdag weten.
De betrokken instellingen meldden donderdag dat een fusie van de universitaire rk-opleidingen theologie in één faculteit in Utrecht voorlopig van de baan was. Het breekpunt bij de besprekingen was de vraag op welke plaats(en) het onderzoek moest komen.De instellingen die nu toch verdergaan met de samenvoeging, stelden vrijdag dat de Radboud Universiteit „haar medewerking heeft gestaakt.” De woordvoerder van die universiteit bestrijdt dat. Volgens hem lag er maandag, toen de partijen besloten niet samen verder te gaan, een voorstel waar de Radboud Universiteit zich wel en de andere samenwerkingspartners zich niet in konden vinden. „Nijmegen mag niet de zwarte piet toegespeeld krijgen”, zegt hij.
Nijmegen wilde het theologisch onderzoek niet kwijt. De universiteit staat er volgens de woordvoerder op dat dit plaatsvindt in samenwerking en dialoog met andere wetenschappen. In Nijmegen gebeurt het, terwijl dat in een geïsoleerde theologische faculteit in Utrecht niet vanzelfsprekend is, aldus de woordvoerder. De Radboud Universiteit blijft volgens hem ondanks het afhaken bij de fusie katholieke theologie bedrijven.
Het oorspronkelijke plan was dat de drie opleidingen klassieke theologie die toegang geven tot een ambt of functie in de RK-Kerk, zouden opgaan in één faculteit in de domstad. Nijmegen en Tilburg zouden een bacheloropleiding theologie als instroomlocatie voor de nieuwe faculteit behouden. In Nijmegen en Tilburg zouden ook de leerstoelen theologie en religiestudies blijven bestaan, die niet met de klassieke theologieopleiding zijn verbonden.
Verder zou in Tilburg een masteropleiding blijven die pastores opleidt voor het zogeheten categoriaal pastoraat (onder anderen geestelijk verzorgers in gevangenissen, ziekenhuizen en het leger). In Nijmegen moesten theologen in spe terecht blijven kunnen voor een masteropleiding interculturele theologie of die voor leraren godsdienst en levensbeschouwing.