Duizenden taxichauffeurs zonder diploma
DEN HAAG (ANP) – Duizenden taxichauffeurs hebben nog geen enkele aanstalten gemaakt om het diploma te halen dat ze per 1 januari op zak moeten hebben, willen ze hun bevoegdheid niet kwijtraken.
Van de naar schatting 20.000 taxichauffeurs die examen moeten doen, hebben ruim 9500 het praktijkexamen gehaald en tegen de 10.000 het theorie-examen. Daarnaast hebben ongeveer 3000 taxichauffeurs een praktijk en/of theorie-examen aangevraagd. De rest heeft helemaal geen actie ondernomen, liet het ministerie van Verkeer en Waterstaat vrijdag weten.Minister Peijs (Verkeer) heeft het vakbekwaamheidsdiploma verplicht gesteld om de kwaliteit van het taxivervoer te vergroten. Ondanks de introductie van de marktwerking in het taxivervoer schortte het daar nog steeds aan. Rijvaardigheid, stratenkennis en sociale vaardigheden zoals klantgerichtheid worden getest.
Sinds juli 2004 kunnen taxichauffeurs examen doen. Volgens het ministerie heeft de taxiwereld dus bijna anderhalf jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe vereisten. De Inspectie Verkeer en Waterstaat zal na 1 januari streng controleren. Chauffeurs zonder het diploma riskeren een boete (oplopend tot 237 euro), die trouwens ook voor hun werkgever dreigt, naast intrekking van hun taxipas. Ze moeten hun wagen meteen aan de kant zetten, waarschuwt Verkeer en Waterstaat.
Maar er is nog gelegenheid om het diploma te halen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat het examen afneemt, heeft de laatste drie maanden van het jaar nog ongeveer 5000 examenplaatsen per maand beschikbaar. Minister Peijs heeft vrijdag op grote taxistandplaatsen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag strooibiljetten laten verspreiden om chauffeurs te waarschuwen dat ze zonder het diploma hun taxipas verspelen. Zonder die pas mogen ze geen taxivervoer meer doen.
De brancheorganisatie KNV, waarbij 70 procent van taxibedrijven is aangesloten, schaart zich achter de oproep. Het KNV is niet voor uitstel van de diploma-eis. „Wij hebben onze leden al 1,5 jaar opgeroepen om hun chauffeurs examen te laten doen, en dat ook tijdig voordat het CBR het druk krijgt. In de CAO is vastgelegd dat die kosten door de werkgever worden betaald”.
Ook de gemeente Amsterdam is blij met de oproep. Ze denkt dat veel van die diplomaloze chauffeurs in Amsterdam werken, aldus de woordvoerster van verkeerswethouder Van der Horst. De hoofdstad plant volgens haar een grootscheepse controle op 1 en 2 januari. Van taxichauffeurs die dan geen geldige pas kunnen laten zien, wordt ook meteen de wagen ingenomen.