Buitenland

Catalonië daagt Madrid uit met nieuw statuut

BARCELONA/MADRID (ANP) – Een grote meerderheid van het regionale parlement van Catalonië heeft vrijdag ingestemd met een omstreden statuut over autonomie. De grote landelijke partijen hebben grote bezwaren tegen het statuut. De regering van premier Zapatero van de sociaal–democratische PSOE is onder meer gekant tegen het voornemen van de Catalanen om de belastingheffing volledig in eigen hand te nemen.

30 September 2005 14:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

De oppositionele Volkspartij (PP) valt vooral over een passage in het statuut waarin Catalonië als ’natie’ is omschreven. Volgens de centrumrechtse PP werken de Catalanen een „balkanisering" van Spanje in de hand, omdat andere regio’s nu wellicht ook nadrukkelijker gaan aansturen op het losser maken van de banden met Madrid.Het persbureau Europapress berichtte dat 120 leden van het regionale parlement van Catalonië hun goedkeuring aan het nieuwe statuut gaven. Alleen de vijftien regionale parlementariërs van de PPC (de Catalaanse afdeling van de Volkspartij) stemden tegen. De volksvertegenwoordigers van de nationalistische CiU, de sociaal–democratische PSC, de links republikeine ERC en de uiterst linkse ICV schaarden zich achter het statuut. ICV, ERC en PSC vormen de regeringscoalitie in Catalonië. CiU is met 46 zetels de grootste oppositiepartij.

Voor de goedkeuring van het statuut was de steun van tweederde van de regionale parlementariërs nodig. Ook het nationale parlement in Madrid moet instemmen met het statuut. Bronnen binnen de regerende PSOE lieten weten dat het statuut in de huidige vorm onaanvaardbaar is. De verwachting is dat Zapatero dit weekeinde met een reactie komt.

Catalonië heeft ongeveer 6,7 miljoen inwoners. De regio is goed voor 18 procent van het bruto nationaal product (bnp) van Spanje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer