Kerk & religie

Bijbelkiosk Zuidplein weer terug naar A-locatie

ROTTERDAM - Vroeger waren de letters al van verre zichtbaar: Bijbelkiosk. Hartje winkelcentrum Zuidplein. In later jaren werd dat anders. De kiosk verhuisde naar een afgelegen plekje, op de tweede etage van het Rotterdamse winkelcentrum. De omzet daalde, en daalde nog verder. En bijna was het doek definitief gevallen.

Kerkredactie
30 September 2005 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:00
Jan van Keulen, de nieuwe bedrijfsleider van Sjofar Boek en Muziek, bij de vroegere Bijbelkiosk Zuidplein in Rotterdam. Sjofar neemt de kiosk met ingang van morgen geheel over. De nieuwe boekwinkel, die tegenover de V&D komt, krijgt de naam ”Sjofar Bo
Jan van Keulen, de nieuwe bedrijfsleider van Sjofar Boek en Muziek, bij de vroegere Bijbelkiosk Zuidplein in Rotterdam. Sjofar neemt de kiosk met ingang van morgen geheel over. De nieuwe boekwinkel, die tegenover de V&D komt, krijgt de naam ”Sjofar Bo

Maar zo ver kwam het toch niet. Zaterdag neemt Sjofar Boek en Muziek VOF, een evangelische boekhandel die al jaren plannen had om een winkel op Zuidplein te beginnen, de hele voorraad en inventaris van de Bijbelkiosk over. En opent hij een nieuwe winkel, nu op een gunstiger locatie, tegenover Vroom & Dreesman.„Eigenlijk komen we weer bijna op de oude plek”, zegt Jan van Keulen (24), die de winkel de komende drie jaar gaat runnen. „En zitten we weer op een A- in plaats van op een B-locatie. Want daar moeten we het van hebben: van passanten, van winkelende mensen die gewoon even binnen komen lopen, een kaart kopen, een boek, een tijdschrift.”

En zulke mensen kwamen er op de huidige plek nu net niet. „Mensen moesten de winkel echt weten te zitten, moesten doelgericht naar de Bijbelkiosk komen. Maar daarmee redde de kiosk het niet. En bijna was, in maart volgend jaar, de stekker eruit getrokken.”

Het was de Stichting Interkerkelijke Evangelisatie Rotterdam die, inmiddels alweer ruim dertig jaar geleden, met de Bijbelkiosk startte. Daarvóór stonden vrijwilligers van deze stichting met een boekentafel in het winkelcentrum. „Sommigen van hen zijn nog steeds bij de kiosk betrokken”, aldus Van Keulen, die tot nog toe vooral in de Sjofar-winkel op Hoog Catharijne, in Utrecht, stond.

Door de jaren heen fungeerde de Bijbelkiosk niet alleen als winkel, maar ook wel een beetje als inloophuis. „Heel wat mensen hebben er een luisterend oor gevonden. Er is ook wel met mensen gebeden. Er was een aparte ruimte waar zij hun verhaal kwijt konden.”

Heeft de Bijbelkiosk in dat opzicht zijn uiteindelijke doel, mensen inwinnen voor het Evangelie, bereikt? Van Keulen: „Wat ik van de vrijwilligers heb gehoord, is dat dit inderdaad wel gebeurd. Maar vaker zal het geweest zijn: zaaien, zonder te weten of er ooit gemaaid zou kunnen worden. Daarin is de Heilige Geest ook vrij.”

De nieuwe Sjofar-winkel, die morgen dus officieel wordt geopend, krijgt -Van Keulen zegt het voorzichtig- „een toch wat commerciëler karakter. Ook omdat we een kleiner oppervlak krijgen. Maar het is ook nódig dat de winkel rendabel is. Je kunt wel een heel mooi doel hebben, evangelisatie; maar wil je dat je over tien jaar nóg Bijbels, liedboeken enzovoort verkoopt, dan zal er toch geld moeten binnenkomen. Ons voornaamste doel is daarom niet evangeliseren. We willen in de eerste plaats christenen in de omgeving voorzien van, laat ik zeggen, middelen om hun geloof te behouden en te verdiepen. Boeken, tijdschriften, kranten -het ND, het RD-, cd’s. Daarnaast willen we met onze aanwezigheid op Zuidplein een duidelijk signaal afgeven. Sjofar betekent in het Hebreeuws ramshoorn. Zó willen we zijn. Duidelijk maken dat we een christelijke winkel zijn, waar bijvoorbeeld de Bijbels een prominente plaats krijgen achter de kassa. Maar waar mensen ook kaarten zonder bijbeltekst kunnen kopen.”

Bij de vrijwilligers die meehelpen in de winkel was er aanvankelijk wel wat weerstand tegen de overname door Sjofar, zegt de nieuwe bedrijfsleider, die tot een evangelische gemeente in Geldermalsen behoort. „Maar gaandeweg is die verdwenen.” Zes vrijwilligers zullen ook de nieuwe winkel bemannen; negen grijpen de verandering van eigenaar en locatie aan als „natuurlijk moment” om te stoppen.

Van Keulen wijst naar de voorgevel van het pand. „Daar komt onze naam: ”Sjofar Boek en Muziek”, en daarnaast: ”voorheen Bijbelkiosk Zuidplein”.

Een eindje verderop staat een groepje moslimmeisjes te praten. Slechts hun ogen zijn zichtbaar. Ook zij zullen de letters straks kunnen lezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer