Sterke stijging verkopen detailhandel VS
De Amerikaanse detailhandel verkocht in de maand oktober voor 306,83 miljard dollar, oftewel 7,1 procent meer dan in de voorafgaande maand. Dit is een recordstijging sinds het ministerie van Handel in Washington de verkopen van de detailhandel begon te registreren in 1968.
Het waren vooral goedkope autofinancieringen en voordelige aanbiedingen die de Amerikaanse consument verleidden om zijn afwachtende uitgavenpatroon van de maand september weer op te geven. In september daalden de verkopen in de detailhandel met 2,2 procent. „Aanvankelijk dachten wij dat de consument na de aanslagen op 11 september wilde afwachten hoe de situatie zich zou ontwikkelen. Nu lijkt het er meer op dat men gewoon een aantal dagen gekluisterd achter z’n televisie heeft gezeten, maar daarna z’n gewone uitgavenpatroon weer heeft hervat", aldus econoom David Wyss van het financieel instituut Standard & Poor’s.
Wanneer men de autoverkopen buiten beschouwing laat, stegen de verkopen in de detailhandel met 1,0 procent tegenover een daling in september van 1,5 procent. Dat blijft altijd nog meer dan wat de meeste marktanalisten hadden verwacht. Behalve auto’s waren verder huishoudelijke apparaten, kleren en doe-het-zelfmaterialen populair. Bovendien werd er meer uitgegeven in restaurants en in uitgaanscentra. „Na de schrik van 11 september geeft de consument niet alleen weer meer uit, maar gaat hij blijkbaar ook weer meer uit. Dat is belangrijk, want de consument is in de Verenigde Staten goed voor tweederde van het bruto nationaal product (BNP)", aldus Wyss.
Dat betekent overigens nog niet onmiddellijk dat de economie weer aantrekt. De Amerikaanse economie vertoonde een ‘negatieve groei’, oftewel een inkrimping van 0,4 procent van het BNP in het derde kwartaal. De verwachting is dat deze trend zich in het vierde kwartaal voortzet, waarmee dan officieel sprake is van een recessie. De National Association of Business Economics (NABE) verwacht echter dat deze recessie van korte duur zal zijn. „Wij verwachten dat onze economie in de eerste helft van volgend jaar weer aantrekt. Die verwachting is onder andere gebaseerd op de verwachte gevolgen van de reeks renteverlagingen van dit jaar, plus het economisch stimuleringspakket van de overheid", aldus NABE-voorzitter Harvey Rosenblum.