Buitenland

Vangstverbod paling in paarseizoen

BRUSSEL (ANP) - Het verbod op de vangst van paling dat Europees commissaris Borg (Visserij) donderdag aankondigde, moet vooral gelden in de seizoenen waarin paling naar zee trekt om te paren. „Door riviervervuiling sterven enorme aantallen palingen als zij daarheen trekken.”

30 September 2005 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

Dat zei een woordvoerster van Borg donderdag tijdens een toelichting op de plannen van de eurocommissaris. Het vangstverbod zou van kracht moeten zijn totdat de 25 EU-lidstaten nationale plannen hebben uitgevoerd om het palingbestand te verbeteren. In die nationale plannen zouden onder meer maatregelen moeten staan om de riviervervuiling tegen te gaan. Ook zou door de aanleg van passages in rivieren de doorstroming van paling bij dammen sterk kunnen verbeteren.Het idee voor tijdelijke vangstverboden en beheersplannen komt van CDA-europarlementslid Maat. Hij presenteerde daarover in juli een rapport. De visserijcommissie van het Europees Parlement stemt er dinsdag over.

Maat richt zich vooral op beperking van de vangst van glasaal, de jonge paling. Veel Franse en Spaanse vissers vangen die voor export naar China. De glasaal geldt voor Chinezen als een lekkernij.

Maat is blij dat de Europese commissaris grote delen van zijn rapport overneemt: „Heel goed dat die de urgentie van het probleem inziet. Borg moet de Europese kustlanden flink achter de broek zitten over de beheersplannen.”

De CDA’er is zelf voorzitter van een groep vissers, natuurorganisaties en andere betrokkenen die een Nederlands beheersplan opstelt. Dat rapport komt in oktober uit. Voor de palingvissers op het IJsselmeer geldt al een saneringsregeling.

Maat vraagt de Europese Commissie ook te onderzoeken waarom de palingstand zo sterk is teruggelopen. Het kan te maken hebben met opwarming van de zee. In Nederland heeft mogelijk ook het toenemend aantal aalscholvers invloed.

Het europarlementslid had Brussel ook verzocht om een exportverbod naar China. Dat blijkt echter lastig door WTO-regels voor vrije wereldhandel. „Europa moet dan eerst aantonen dat paling een bedreigde soort is en dat het zelf maatregelen heeft genomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer