Binnenland

Scheiden zonder rechter

DEN HAAG (ANP) – Getrouwde stellen die geen kinderen hebben, kunnen straks scheiden zonder tussenkomst van de rechter.

29 September 2005 18:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

Deze administratieve scheiding komt in de plaats van de zogeheten flitsscheiding, waarbij via een juridische omweg mensen ook al zonder rechter hun huwelijk konden laten ontbinden. Mensen met kinderen moeten een ouderschapsplan opstellen waarover de rechter beslist.Een kamermeerderheid van in ieder geval PvdA, VVD, D66, SP en GroenLinks steunt een initiatief voor de administratieve scheiding van VVD-kamerlid Luchtenveld. Dat bleek donderdag bij een afrondend debat over de kwestie. Binnenkort zal de Kamer stemmen over het voorstel.

De initiatiefnemer moest wel een forse amputatie van zijn plan incasseren. Aanvankelijk wilde hij aan iedereen de keuze overlaten om te scheiden zonder rechter, als zij geen conflict hebben. Maar PvdA en CDA staken daar een stokje voor met een wijzigingsvoorstel: scheidingen tussen echtelieden met kinderen komen altijd langs de rechter. Die moet oordelen over het ouderschapsplan waarin de ouderlijke verantwoordelijkheid gelijkwaardig wordt verdeeld. Uitgangspunt daarbij is het belang van het kind.

Overigens blijven het CDA en de ChristenUnie tegen het hele wetsvoorstel en stemmen ze alleen voor de wijzigingsvoorstellen, omdat die nog hun kant op komen. Zij vinden het ouderschapsplan goed, maar zien geen enkel voordeel in een administratieve route.

Minister Donner (Justitie) voelt eveneens niets voor het initiatief, maar waardeerde wel de verbeteringen die de VVD’er heeft aangebracht. Daardoor zijn er minder obstakels over. Zo verwacht Donner geen problemen meer met de erkenning van de administratieve scheiding in het buitenland, iets wat bij de flitsscheiding wel het geval was. Ook juicht hij het ouderschapsplan toe. Dat is nu nog niet verplicht voor scheidende ouders.

Desondanks denkt de minister dat de administratieve scheiding omslachtiger en duurder zal worden ten opzichte van de huidige rechterlijke echtscheiding. Maar volgens Luchtenveld wordt het niet duurder en wel eenvoudiger. „Een rechter is alleen nodig bij een conflict”. Ook voorziet hij een lastenverzwaring voor de rechters als zij alle ouderschapsplannen moeten toetsen. Een bemiddelaar kan in zijn ogen ook de belangen van het kind bewaken. Als het ouderschapsplan niet evenwichtig is, dan mag de bemiddelaar zijn handtekening niet zetten.

Zelf heeft Donner ook een wetsvoorstel ingediend om ervoor te zorgen dat de rechter wel altijd betrokken blijft bij een echtscheiding. De Tweede Kamer zal dat voorstel later behandelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer