Binnenland

De Geus onderzoekt pensioenschade zieken

DEN HAAG (ANP) – Minister De Geus van Sociale Zaken wil van werkgevers en de vakbeweging weten in hoeverre zieke en arbeidsongeschikte werknemers worden getroffen in hun pensioenopbouw doordat zij minder salaris ontvangen.

29 September 2005 16:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

De bewindsman zei donderdag in een debat met de Tweede Kamer binnenkort antwoord te verwachten van de sociale partners in de zogeheten Stichting van de Arbeid.CDA-kamerlid Koomen en haar collega Depla van de PvdA hadden De Geus aan de tand gevoeld over de kwestie, omdat ze gewaarschuwd zijn door pensioenfondsen. De Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) is verontrust over de gevolgtrekkingen van het kabinet uit de afspraken met sociale partners over ziekengeld.

Werkgevers en de vakbeweging hebben eind vorig jaar in het Sociaal Akkoord met het kabinet afgesproken dat zieke werknemers in de eerste twee jaren van verzuim niet meer dan 170 procent van hun salaris ontvangen (bijvoorbeeld 100 procent in het eerste en 70 procent in het tweede jaar). Hierdoor dreigen veel zieke werknemers niet meer over hun volledige salaris pensioen op te bouwen.

Koomen vindt dat het kabinet niet een lager pensioen moet afdwingen voor zieke werknemers en hun nabestaanden. „Het is heel belangrijk dat zij kunnen uitgaan van het laatstverdiende salaris in plaats van 70 procent wegens ziekte", aldus het CDA-kamerlid.

Volgens Depla wordt ongelijkheid gecreëerd. „Twee collega’s rijden tegen een boom. De ene is direct dood. Haar partner krijgt 70 procent nabestaandenpensioen. De ander overleeft het, maar is er slecht aan toe en drie jaar later overlijdt hij alsnog. Zijn partner krijgt maar 49 procent nabestaandenpensioen. Wilt u dat voor uw rekening nemen?", vroeg de PvdA’er aan De Geus.

De minister zei niet te reageren op voorbeelden van wat eventueel de gevolgen kunnen zijn, omdat hij de visie van sociale partners wil afwachten.

De FNV verwijt het kabinet de problemen zelf te hebben gecreëerd door het laatstverdiende salaris bepalend te maken voor de pensioenuitkering. „Ze komen aan onze onderhandelingsvrijheid in CAO’s”, aldus pensioendeskundige C. Driesen van de vakcentrale. Daarbij gaat het niet alleen om het pensioen van zieken en arbeidsongeschikten. Werkgevers en vakbonden spreken nu ook vaak af dat ouderen die langer door willen werken in een minder zware en lager betaalde baan, hun oude pensioenrechten mogen behouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer