Buitenland

Republikeinse leider VS treedt terug

NEW YORK - De Republikeinse fractievoorzitter in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Tom DeLay, heeft woensdag zijn functie neergelegd nadat hij in zijn thuisstaat Texas was beschuldigd van overtreding van de wet op de partijfinanciering.

Van onze correspondent
29 September 2005 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:00
DeLay
DeLay

DeLay blijft aan als gewoon afgevaardigde in afwachting van zijn proces.Het is bedrijven en organisaties zoals vakbonden in Texas bij de wet verboden om politieke kandidaten persoonlijk financieel te steunen. Een verkiezingscomité onder leiding van DeLay heeft volgens officier van justitie Ronnie Earl in het district Travis die wet bij de verkiezingen van 2002 echter overtreden. DeLay en twee van zijn medewerkers sluisden 190.000 dollar van bedrijven door naar het landelijke Republikeinse hoofdkwartier in Washington.

Van daaruit werd eenzelfde bedrag korte tijd later teruggestuurd naar Texas als „partijbijdrage” voor de desbetreffende kandidaten. DeLays medewerkers James Ellis en John Colyandro zijn eerder dit jaar formeel in staat van beschuldiging gesteld. Woensdag kreeg DeLay te horen dat ook hij zich binnen afzienbare tijd wegens deze manipulatie zal moeten verantwoorden voor de rechter. DeLay trad onmiddellijk af als fractievoorzitter.

In een persconferentie noemde hij de beschuldiging „totaal ongegrond.” Hij beschuldigde officier van justitie Earl van „fanatieke partijdigheid.” Het is een feit dat Earl een Democraat is. De officier van justitie maakte het de afgelopen jaren echter ook zijn partijgenoten in Texas bijzonder moeilijk als zij volgens hem hun boekje te buiten gingen. „Ik had wel verwacht dat DeLay mij van partijdigheid zou beschuldigen, maar volgens mijn telling waren er van de vijftien partijfunctionarissen die ik in de afgelopen jaren heb vervolgd twaalf Democraat en slechts drie Republikein”, aldus Earl.

De affaire rond DeLay komt op een ongelukkig moment voor de Republikeinen, een jaar voor de tussentijdse verkiezingen. De Amerikanen maken zich in toenemende mate zorgen over de positie van de VS in Irak. Verder stijgen de energieprijzen gestaag en kreeg de reactie van de overheid op de orkaan Katrina weinig waardering. Bovendien werd vorige week bekend dat justitie en beurswaakhond Securities and Exchange Commission beide onderzoeken of de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat, Frist, zich heeft schuldig gemaakt aan aandelenhandel met voorkennis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer