NAVO denkt nog niet aan nieuw verdrag
Binnen de NAVO wordt nog niet gedacht aan een vernieuwing van het Verdrag van Washington uit 1949, waarop het bondgenootschap is gebaseerd. De situatie in de wereld is sindsdien echter wezenlijk veranderd.
De NAVO werd opgericht toen na de Tweede Wereldoorlog het conflict tussen Oost en West uitbrak. Deze Koude Oorlog is nu definitief beëindigd door de oprichting van de NAVO-Russische raad, die donderdag voor het eerst bijeenkwam. In de toekomst wil de NAVO zich veel meer ontwikkelen als een organisatie tegen internationaal terrorisme. In de Europese Unie is de vernieuwing van verdragen heel normaal.
Toch ziet NAVO-secretaris-generaal George Robertson geen reden voor een herziening van het Verdrag van Washington, zo zei hij donderdag. „Het verdrag spreekt over samenwerking van naties tegen elk denkbare bedreiging. Er wordt niet in beschreven tegen wie men zich verdedigt. Ook al was het in die periode heel duidelijk dat dit om het Oostblok ging. De vijanden van toen zijn nu bondgenoten tegen een heel andere bedreiging. Het verdrag geeft die ruimte.”
De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld zei „nog nooit te hebben nagedacht” over een vernieuwing van het NAVO-verdrag. „Ik zou daar eens over moeten reflecteren. Ik betwijfel of aanpassing van enkele woorden of artikelen werkelijk iets toevoegen aan de gezamenlijke waarden van vrijheid en democratie die in het verdrag zijn vastgelegd. Het lijkt me dat het verdrag ook vandaag heel bruikbaar is.”
De Nederlandse minister De Grave van Defensie zei dat er ook op zijn ministerie nog niet over was nagedacht. De Grave is „nogal praktisch in deze zaken.” „Het veranderen van een verdrag is een ongelooflijke inspanning, die jaren kost. En dan komt de vraag: is het nodig?” Het Verdrag van Washington staat vooralsnog niet ter discussie. „Maar ik zou het prima vinden als het zou worden geactualiseerd. De grondwet van de NAVO moet ook met zijn tijd meegroeien”, aldus de minister.