Binnenland

Sterftecijfers wel indicatie voor kwaliteit

DEN HAAG (ANP) – Sterftecijfers zijn wel degelijk een methode om de kwaliteit van de zorg in een ziekenhuis te meten. Dat vindt voorzitter L. Touwen van de raad van bestuur van de Reinier de Graaf Groep in Delft en Voorburg. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) gaf hem woensdag gelijk en prees het ziekenhuis voor het publiceren van deze cijfers.

28 September 2005 18:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

Hoogervorst noemde het publiceren van de cijfers een opmaat naar wegen om het aantal onnodige sterfgevallen tot het uiterste te beperken. „Het aantal mensen dat door fouten overlijdt, is een graadmeter voor de kwaliteit van een ziekenhuis", zei de minister. Volgens hem is het bijzondere van het sterftecijfer dat het niet afhankelijk is van één onderdeeltje van het zorgproces in een ziekenhuis.Alleen de medicijnverstrekking of de logistieke verbetering laat zo’n cijfer onvoldoende dalen, zei Hoogervorst. „Sterftecijfers zeggen iets over het hele proces en alleen verbetering van dat hele proces kunnen ze doen dalen".

De Reinier de Graaf Groep hield woensdag een congres over het project ’Persuing Perfection’, een project van het Amerikaanse Instituut voor verbetering van de gezondheidszorg IHI in Boston. De Reinier de Graaf Groep was het enige Nederlandse ziekenhuis dat hier aan meedeed.

Op basis van de dossiers van vijftig overleden patiënten is het ziekenhuis alle aspecten langs gegaan die daarop van invloed konden zijn. Tijdens de bijeenkomst presenteerde het ziekenhuis de resultaten. Behalve de invoering van sterftecijfers als indicator voor de kwaliteit van de zorg, aanpassingen van werkwijzen en het beter laten doorstromen van patiënten, was er bijvoorbeeld ook een diabetesplein, waar patiënten door afspraken te combineren beter en sneller hulp krijgen.

De publicatie van sterftecijfers, waaruit blijkt of mensen onnodig vroeg zijn gestorven en of de zorg beter had gekund, is een beladen onderwerp in de zorgwereld. Zorgverzekeraars zijn voorstanders hiervan. Medici en ziekenhuizen zijn echter terughoudend. Dat bleek eerder dit jaar uit een verslag in Medisch Contact van een besloten vergadering van vertegenwoordigers van ziekenhuizen, verzekeraars en de inspectie voor de gezondheidszorg. Toen was de Reinier de Graaf Groep niet in voor publicatie. Inmiddels staat het rapport van het ziekenhuis op de eigen website. Vergelijkingen met andere ziekenhuizen, zoals dat in Engeland kan, is in Nederland echter nog te veel gevraagd. Hoewel minister Hoogervorst daar een voorstander van is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer