Buitenland

Ierse premier: N-Ierland heeft prioriteit

Premier Bertie Ahern is herkozen tot premier van Ierland. Voor het eerst sinds 1966 gaat een regering voor een tweede termijn van start. Bij zijn aantreden zei de premier dat blijvende vrede in Noord-Ierland zijn grootste streven in de komende regeerperiode zal zijn.

Van onze correspondent
7 June 2002 10:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

Ongetwijfeld ingegeven door de opnieuw opgelaaide onrust in Noord-Ierland sprak de premier in zijn rede tot het nieuwe Ierse parlement blijvende vrede in Noord-Ierland tot het hoofddoel van de komende regeerperiode te maken. Kwade tongen beweren dat de premier met zijn rede probeerde af te leiden van de economische problemen die nu al op het bordje van de nieuwe Ierse regering liggen. Tijdens de verkiezingscampagne was Noord-Ierland nauwelijks een thema.

De eerste bijeenkomst van het Ierse parlement na de verkiezingen van 17 mei zorgde donderdag voor de nodige opschudding. De zes parlementsleden van de Groenen namen niet plaats in hun eigen bankje, maar gingen demonstratief op de regeringszetels zitten. Zij protesteerden tegen wat zij noemden de „apartheid” in het Ierse parlement, waar met kleine partijen nauwelijks rekening wordt gehouden. Geheel ongelijk hebben ze niet, alleen zit de Ierse politiek met het ’probleem’ van een regeringspartij die op een haar na de absolute meerderheid miste. Naast de machtige regeringspartij Fianna Fáil kun je alleen nog maar spreken van kleine en heel kleine partijen. Het wekte dan ook geen verbazing dat premier Bertie Ahern met 93 stemmen gekozen werd tot de nieuwe premier. Naast de steun van zijn eigen partij Fianna Fáil en die van coalitiegenoot de Progressiv Democrats (PD) stemden nog vijf ’onafhankelijken’ voor hem.

Na de verkiezingen van twee weken geleden nam de Ierse politiek een weekje vrij. Eenmaal terug sprak de Ierse premier Bertie Ahern de hoop uit met zijn regeringspartij en de PD van Mary Harney opnieuw een regering te vormen.

Bij de verkiezingen had hij als leus ”Veel gedaan, nog veel te gebeuren”. Dat hij met zijn slogan eerst op z’n duim en pas daarna met de hamer op de Ierse kop zou slaan wist hij toen nog niet. Maar ongetwijfeld heeft hij donderdag, toen de cijfers voor de eerste maanden van dit jaar werden gepresenteerd, eens flink „au!” geroepen. Zijn regering had vorig jaar een inkomstengroei begroot van ruim een procent, maar er kwam aan belastingen zo’n 15 procent minder binnen. Als daarbij nog de ruime overschrijding van het begrotingsbudget wordt gerekend, betekent dit dat er nog dit kalenderjaar per werkende Ier zo’n 1000 euro extra moet worden binnengehaald.

Vorig jaar werd de Ierse regering al door de Europese Commissie op de vingers getikt. Desondanks beloofde premier Ahern bij de verkiezingen de belastingen niet te verhogen. Dit is ook in het deze week afgesloten nieuwe regeerakkoord opgenomen. Ierland, dat jarenlang geprofiteerd heeft van de EU, wordt de laatste tijd toch al een beetje als het lastige jongetje van de klas beschouwd.

De Ieren moeten in oktober opnieuw naar de stembus voor een referendum over het Verdrag van Nice. De eerdere verwerping van de Ieren, waardoor de uitbreiding met de Oost-Europese landen zoals Hongarije en Polen niet door kan gaan, ligt Europees gezien politiek heel gevoelig.

Van de oude regering zullen er vier ministers niet terugkeren. Bertie Ahern had eerder laten doorschemeren dat zo’n beetje zijn hele ministersploeg zou worden vervangen. De nieuwe regering telt één extra ministerspost en wel voor verkeer. Hoofdpunten in het nieuwe regeerakkoord zijn: geen belastingverhogingen, een nieuw maar betaalbaar stadion, het wegwerken van de wachtlijsten in de gezondheidszorg en meer politie (en daarmee meer veiligheid op straat).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer