Uitersten ontmoeten elkaar in Lelystad
LELYSTAD - Urker mannenkoor Hallelujah en de populaire rapper Ali B. Uitersten ontmoetten elkaar gisteren in Lelystad tijdens het jubileumbezoek van koningin Beatrix aan de provincie Flevoland.
”Tel uw zegeningen, tel ze een voor een” zingen de Urker mannen vol overgave. Warme koormuziek op een herfsterig plein. De in klederdracht gestoken mannen van de oudste zangvereniging uit Urk laten het daar niet bij. Het jubilerende koor geeft haar ook een zegenwens mee: „Dat de Heere onze Koningin zegene”, zingen zij in het Latijn. De Koningin luistert aandachtig. Applaus.Dan de omslag. Muziek knalt uit de boxen op het volgende podium. Ali B. -zeer populair onder vooral jongeren- rapt er op los. Hij zingt sterk ritmisch over kinderen en oorlog. Rook stijgt op. Het jonge publiek kan het waarderen. Ali B. roept ze op om het V-teken, het vrijheidsteken, te maken. Dat slaat aan. De Koningin geeft ook gehoor aan de oproep. Even later duikt Ali B. van het podium af en omhelst de breed lachende vorstin.
De Urker zanger P. van Urk, die de jubilerende Koningin net heeft toegezongen, ziet het met lede ogen aan. „Dit verschil is wel erg groot.” Verder heeft hij goed kunnen zingen. „Het was wel apart zo in de openlucht te zingen.”
De dirigent van Hallelujah, Bert Moll, heeft genoten. Was het spannend? „Nee, ik vond het vooral leuk. ’k Heb nog nooit eerder in aanwezigheid van de Koningin gedirigeerd.” Hij heeft zijn muziekkeuze duidelijk afgestemd op de jubilerende vorstin. „Eerst wilden ze dat wij iets samen zouden doen met Ali B., maar dat heb ik direct afgewezen. Wij hebben onze eigen identiteit. Dat mogen we ook laten zien.”
Nóg een keer laat Flevoland zijn uitersten zien. Nu in een bruidsmodeshow. Klederdracht van Schokland tussen Marokkaanse, Turkse en Surinaamse bruidskleding. De Nederlandse dracht sober, in gedekte kleuren. De buitenlandse bruidskleding: wit, goud, bont.
Flevoland pakt uit. Niet alleen koningin Beatrix viert dit jaar feest, ook de provincie zelf herdenkt het 25-jarig bestaan. Het ontstaan van de provincie krijgt daarom alle aandacht. Vandaar dat de Koningin eerst langsgaat in Lelystad-haven, waar het voormalige werkeiland ligt waar vandaan de polders van Flevoland beetje bij beetje zijn drooggelegd.
Hoe dat is gegaan, krijgt de Koningin te zien in het huisje van het bejaarde echtpaar Wagenaar, dat sinds 1952 in een van de houten pionierswoningen woont. Aan de hand van het familiefotoalbum vertelt het echtpaar over de terugverovering van het land op het water. De 83-jarige H. Wagenaar werkte aan de drooglegging van wat toen nog de Zuidelijke IJsselmeer Polders heette.
In een van de andere pioniershuizen woont sinds 27 jaar Loes Hoekman met haar man. Ze is dol op paars, lila en zilvergrijs. Die kleuren stempelen haar huis en kleding. Als de Koningin passeert, draagt Hoekman een van haar gedichten voor. Over haar Flevoland. En zijn er overeenkomsten tussen de jubilerende polder en de jubilerende vorstin? „Beide zijn in staat om van oude dingen iets nieuws te maken. Dat is mooi”, vindt de kunstzinnige dame.
Koningin Beatrix stapt op het statige schip De Stedemaeght. Aan boord spreekt zij met andere pioniers die de polder drooglegden. Zij is onder de indruk van het zware werk dat de eerste bewoners hebben verzet.
Na een halfuur meert de boot verderop af. Achthonderd schoolkinderen uit heel de provincie zingen de Koningin vol enthousiasme toe. Ze straalt.
Dat doet zij minder als zij in een oldtimer moet stappen die haar een stuk verderop zal brengen. De organisatoren hebben op stralend weer gerekend, helaas regent het onophoudelijk. Daarom is de kap van de auto dichtgedaan, waardoor koningin Beatrix een moeilijke manoeuvre moet maken om haar ereplaats in te nemen.
Op naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum, waar de historie van Lelystad tot leven komt. Kinderen laten er in een waterspeelpark zien wat je met water kunt doen: pompen, stuwen, zuigen. De ijverige directeur geeft overal uitleg over, de Koningin heeft vooral aandacht voor de kinderen. En die voor haar.
Een stukje Flevoland-geschiedenis volgt, maar de Koningin wil liever naar buiten. Een onderdompeling in oud en nieuw Flevoland volgt. Of het Urker mannenkoor voor oud of voor nieuw staat, blijft echter de vraag.
Koningin Beatrix bezoekt in het kader van haar zilveren regeringsjubileum alle provincies. Op 8 oktober is het negende bezoek, dan gaat de Koningin naar Drenthe.