„Verplaatsing arbeid niet altijd doordacht”
UTRECHT (ANP) - Een besluit om werk naar het buitenland te verplaatsen wordt vaak snel genomen en is niet altijd goed doordacht. FNV Bondgenoten biedt daarom bedrijven een „efficiëntietoets” aan. Daarmee kunnen zij kansen en bedreigingen in kaart brengen.
Dat zei voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten dinsdag bij de presentatie van de discussienota ”Offshoring en outsourcing”. Vooral in de ict-branche, maar ook in de ”hightechindustrie” en de dienstverlening is sprake van het uitbesteden van werk naar het buitenland. De toets kan ondernemingsgraden maar ook directies helpen een zorgvuldig besluit te nemen.In een open economie als de Nederlandse is het onvermijdelijk dat bedrijven werk naar het buitenland verplaatsen, aldus Van der Kolk. Zijn bond staat daar niet op voorhand negatief tegenover. Het kan verantwoord zijn en zelfs positief uitwerken. Als werk ergens anders goedkoper wordt gedaan, kan dat in Nederland tot lagere prijzen leiden. En het kan de welvaart in het goedkope buitenland versterken.
Maar het kost wel mensen hun baan. Bondgenoten vindt dan ook dat ondernemingen ervoor moeten zorgen dat hun overtollige werknemers goede kansen hebben op de arbeidsmarkt. In sectoren waar uitbesteding dreigt, moeten werknemers tijdig extra scholing krijgen. Dat vergroot hun kansen op een andere baan. De vakbond ziet het liefst dat mensen binnen hun eigen bedrijf ander werk krijgen.
Een andere voorwaarde is dat het werk in het buitenland onder „fatsoenlijke” omstandigheden wordt verricht. Het salaris en de werktijden moeten redelijk zijn en ook de overige arbeidsomstandigheden moeten de toets der kritiek kunnen doorstaan. Bondgenoten stelt in de discussienota voor dat bonden hierover in het sociaal plan afspraken maken.