Europarlement voor EU–gesprekken met Turkije
STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Parlement is er voorstander van dat de Europese Unie toetredingsgesprekken met Turkije begint, ondanks de recente strubbelingen tussen de EU en Ankara.
Dat blijkt uit een compromisresolutie die de fracties dinsdagochtend hebben ondertekend, meldde europarlementslid Jan–Marinus Wiersma (PvdA). De gesprekken over toetreding tot de EU beginnen volgens plan maandag, mits de EU–landen het donderdag eens worden over een onderhandelingsmandaat.De start van de onderhandelingen was enige tijd onzeker. Turkije weigert namelijk expliciet om de republiek Cyprus te erkennen. Het beschouwt het eiland als haar eigen grondgebied en heeft een deel bezet. Turkije laat ook nog steeds geen Cypriotische schepen of vliegtuigen toe.
De EU–landen besloten vorige week om de onderhandelingen toch te beginnen. De belangrijkste onderwerpen komen echter pas op tafel als Turkije het vrije verkeer met Cyprus in praktijk heeft gebracht. Ook moet Turkije Cyprus erkennen voor toetreding, naar verwachting rond 2015 of 2020.
Het Europees Parlement dringt er in de resolutie bij Turkije op aan Cyprus zo spoedig mogelijk te erkennen. Bovendien moet het vrije verkeer tussen Cyprus en Turkije voor eind 2006 op gang zijn gekomen. „Niet–nakoming kan serieuze gevolgen hebben voor de toetredingsonderhandelingen, mogelijk zelfs stopzetting", aldus de tekst van de resolutie die het parlement woensdag zal aannemen.
Het parlement vraagt bovendien om niet te onderhandelen over erkenning van Cyprus. „Turkije moet dat uit eigen beweging doen: de EU mag er niets tegenover zetten. Heel terecht", vindt Wiersma, vice–voorzitter van de socialistische fractie in het Europees Parlement.
De christen–democratische fractie, de grootste in het parlement, is ook tevreden. „Al onze sterke punten staan erin", reageert Camiel Eurlings (CDA), Turkije–specialist van de fractie. „Belangrijk is dat een van de eerste gesprekken moet gaan over het vrije verkeer met Cyprus".
Eurlings zegt dat de tijd van ’pappen en nathouden’ van de relatie met Turkije voorbij is. „Dat leidt alleen maar tot frustratie en spanningen. En de bevolking loopt van het onderwerp weg. Het is goed dat we nu duidelijke doelen en een tijdschema vragen voor de onderhandelingen".
De VVD–fractie twijfelt nog. „Ik neig ernaar mij van de stemming te onthouden", zegt leider Jules Maaten. „Ik vraag me af of de tekst hard genoeg is om Turkije te dwingen mee te werken". VVD–ster Jeanine Hennis–Plaschaert gaat zeker zich van stemming onthouden: ze vindt dat het in Turkije te veel schort aan de mensenrechten.
De twee leden van ChristenUnie en SGP stemmen woensdag tegen de resolutie. Ze vinden dat Turkije de christelijke minderheid onvoldoende beschermt.
GroenLinks is voor. Het vindt de resolutie terecht hard over de komst van Cypriotische schepen en vliegtuigen in Turkije. „Turkije heeft hierover afspraken gemaakt. Dan moeten ze die ook uitvoeren", vindt europarlementslid Joost Lagendijk.
Hij vindt het geen bezwaar dat Turkije ruim een jaar de tijd krijgt om de belofte na te komen. „Ondertussen kan de Europese Unie de beloofde steun geven aan Noord–Cyprus, het Turkse deel van het eiland. Dat maakt de Turkse bereidheid vast groter", verwacht Lagendijk.