LPF: Bolkestein en Van Mierlo weg
LPF-kamerlid Janssen van Raay vindt dat Europees commissaris Bolkestein (VVD) zijn functie moet opgeven. Ook oud-minister Van Mierlo (D66) kan Nederland niet blijven vertegenwoordigen in de Europese conventie, de denktank die hervormingen van de EU voorbereidt.
Bolkestein heeft zich volgens Janssen van Raay zo negatief uitgelaten over Fortuyn en zijn lijst, dat hij moet vertrekken. Het LPF-kamerlid zei dat donderdag voor Business Nieuws Radio. Excuses zijn voor hem niet genoeg: „Excuses hebben tegenover de vermoorde Pim Fortuyn geen enkele zin.”
De LPF-fractie is verbolgen over de uitlating van Bolkestein dat Nederland internationaal „een pleefiguur” zou slaan met Fortuyn als premier.
Twaalf leden van de LPF-fractie stelden donderdag over dezelfde kwestie gezamenlijk vragen aan minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Zij vinden dat Van Aartsen zijn partijgenoot moet „vermanen” zich te onthouden van inmenging in de Nederlandse situatie. Bolkestein moet ophouden Nederland een „herentoiletfiguur” te laten slaan, zegt de LPF in een toelichting.
Een naaste medewerker van Bolkestein wil niet reageren op de kwestie: „Het beste commentaar is geen commentaar.”
Janssen van Raay, zelf oud-europarlementariër voor het CDA, vindt ook dat Van Mierlo, oud-minister van Buitenlandse Zaken in het eerste kabinet-Kok, moet vertrekken als Nederlandse vertegenwoordiger in de Europese conventie.
„Hij heeft geen enkele binding met een toekomstig centrumrechts kabinet”, zo zei Janssen van Raay donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij vindt dat oud-minister Hirsch Ballin van Justitie, een CDA’er, Van Mierlo moet vervangen.
Janssen van Raay wil zelf VVD-kamerlid Van Baalen opvolgen als plaatsvervangend lid in de Europese conventie. Van Baalen stond op nummer 41 van de VVD-kandidatenlijst en zal voorlopig niet terugkeren in de Kamer. De nieuwe VVD-fractie heeft 24 zetels.
Janssen van Raay hoopt overigens dat de Nederlandse bevolking zich in een referendum uit kan spreken over de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken is dat mogelijk.