Binnenland

Veel vragen bij ouderen over nieuw zorgstelsel

DEN HAAG - Het nieuwe zorgstelsel roept veel vragen op bij ouderen, mensen met een handicap en anderen die niet vaak formulieren invullen. De Tweede Kamer wil daarom dat medewerkers van de Belastingdienst en zorgverzekeraars burgers gaan helpen bij het invullen van de aanvraagformulieren voor de zorgtoeslag.

Redactie politiek
27 September 2005 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Op dit moment bellen dagelijks 12.000 mensen naar de Belastingdienst met vragen over de nieuwe toeslag. Sinds juli heeft Postbus 51, de voorlichtingsorganisatie van de overheid, ongeveer 30.000 telefoontjes, 10.000 e-mails en 200 brieven beantwoord. Op dit moment komen daar per dag zo’n 700 telefoontjes binnen.De Tweede Kamer is geschrokken van de grote hoeveelheid vragen. Ambtenaren van de Belastingdienst en medewerkers van de zorgverzekeraars moeten daarom volgens de Kamer massaal naar verzorgingshuizen, verpleeghuizen en buurtcentra. Daar dienen ze mensen persoonlijk te begeleiden bij het invullen van hun formulier voor het krijgen van de zorgtoeslag.

Ook is de Tweede Kamer geschrokken van de mededeling dat Postbus 51 moeite heeft om alle gestelde vragen correct te beantwoorden. Uit een brief van minister Hoogervorst van Volksgezondheid blijkt dat Postbus 51 een kwart van de moeilijke vragen niet correct beantwoordt. Van de minder moeilijke vragen beantwoordt de dienst 15 procent niet juist. De bewindsman vindt verbetering „wenselijk.”

De CDA-fractie in de Eerste Kamer vindt dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid een potje van enkele honderden miljoenen euro’s achter de hand moet houden om onvoorziene problemen bij de invoering van het zorgstelsel op te lossen.

De bewindsman kan dat geld gebruiken als studenten, mensen met een minimumloon, vutters of mensen met een klein pensioen financieel toch in de problemen komen. Dat stelde CDA-senator Van Leeuwen dinsdag in de Eerste Kamer tijdens de behandeling van de invoerings- en aanpassingswet voor de nieuwe zorgverzekering.

Minister Hoogervorst ziet de noodzaak van de stroppenpot niet in. Hij vindt dat de overheid voldoende compenserende maatregelen heeft genomen. Ook ziet de bewindsman niets in de wens van de linkse oppositie om de invoering van het nieuwe zorgstelsel uit te stellen tot 2007. Daardoor zouden alle partijen beter zijn voorbereid op de invoering. De bewindsman houdt vast aan invoering per 1 januari aanstaande.

Kern van het nieuwe stelsel is dat ziekenfondsen en particuliere verzekeringen opgaan in een basisverzekering. Elke volwassene moet maandelijks een premie van ongeveer 100 euro per maand gaan betalen. Lage en middeninkomens kunnen een maandelijkse tegemoetkoming krijgen in de vorm van een zorgtoeslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer