Buitenland

Proces in VS over Intelligent Design

NEW YORK - In Harrisburg in de Amerikaanse staat Pennsylvania is maandag het eerste proces in de VS begonnen over het opnemen van de theorie van Intelligent Design in het lesprogramma van een middelbare school.

Van onze correspondent
27 September 2005 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Het gaat om een school in het nabijgelegen Dover waar de schoolleiding besloot de biologieles te beginnen met een verklaring over het feit dat Darwins erfelijkheidsleer een theorie is die een aantal vragen openlaat. Leerlingen worden vervolgens verwezen naar de theorie van Intelligent Design, die ervan uitgaat dat levende organismen te ingewikkeld zijn om het ontstaan ervan via Darwins leer te kunnen verklaren. Er moet volgens de pleitbezorgers van Intelligent Design daarom sprake zijn van een ”ontwerper” of een hogere intelligentie die verantwoordelijk is voor het leven op aarde.Elf ouderparen maken bezwaar tegen deze uitbreiding van het biologieonderwijs. Intelligent Design wordt volgens hen niet door enige wetenschap ondersteund en de schoolleiding introduceert in feite via een achterdeur religie in het wetenschappelijk onderwijs op de school.

Het proces voor de arrondissementsrechtbank van Harrisburg wordt door voor- en tegenstanders van Intelligent Design in de VS met grote belangstelling gevolgd, omdat dit een testcase kan zijn voor andere scholen.

De eerste getuige voor de ouders was Kenneth Miller, hoogleraar biologie aan de Brown Universiteit in Providence (Rhode Island). Volgens Miller is er geen enkel erkend wetenschappelijk instituut in de VS dat de theorie van Intelligent Design ondersteunt. „Intelligent Design bestaat uit algemene bezwaren tegen Darwins erfelijkheidsleer, maar ik heb nog geen enkel wetenschappelijk onderbouwd argument gehoord dat Intelligent Design als een geloofwaardig alternatief neerzet”, aldus Miller.

Het staat nu al vrijwel vast dat geen van de partijen genoegen zal nemen met de uiteindelijke uitspraak van rechter John Jones, die de zaak behandelt. Beide partijen zijn indien nodig bereid de kwestie uit te vechten tot en met het hooggerechtshof in Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer