Kokkelvissers „aan valium”
DEN HAAG (ANP) - De kokkelvisserij is al een jaar verboden, maar de vissers hebben nog geen cent gezien van de 7,5 miljoen euro die vanuit Den Haag beschikbaar zou komen voor een sociaal plan.
Honderd van de 200 kokkelvissers hebben inmiddels elders een baan gevonden of zijn met pensioen gegaan. „Maar de rest zit aan het valium, want dit is menselijk gezien niet vol te houden”, zei secretaris J. Holstein van de Producentenorganisatie Kokkelvisserij maandag.Minister Veerman (Visserij) zegde de Tweede Kamer vorig week al toe vaart te zetten achter het beschikbaar stellen van de 7,5 miljoen euro voor het sociaal plan. „Ik vind de overheid onbetrouwbaar, als je ziet hoe lang we moeten wachten”, aldus Holstein.
Volgens de secretaris hebben kokkelvissers geïnvesteerd om toch bij de visserij betrokken te blijven. „Bijvoorbeeld door de verpakking van schelpdieren uit het buitenland in Nederland te doen. En er is ook een kokkelvisser die een garnalenkotter heeft gekocht om zijn personeel aan het werk te houden; die zit nu met de handen in het haar omdat er geen geld komt.”
Holstein is niet alleen secretaris van de productenorganisatie, maar ook voorzitter van de Stichting Arbeidspool en Suppletieregeling Kokkelvisserij. Die stichting zorgt ervoor dat de honderd overgebleven vissers op 100 procent van hun salaris blijven. Die aanvullingen op uitkeringen en tijdelijke arbeid tot 100 procent, worden door de visbedrijven betaald. „De visbedrijven hadden allang gerekend op die 7,5 miljoen euro”, zegt Holstein. Hoe lang de visbedrijven nog door kunnen gaan, weet de voorzitter niet. „Maar op den duur houden ze het niet vol.”
De commissie-Maljers adviseerde het kabinet naast het sociaal plan 85 miljoen euro voor de uitkoop van kokkelvissers op tafel te leggen. Dat moet worden betaald uit gaswinning onder de Waddenzee.