Binnenland

Breuk in SGP/CU Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Coalitiepartij SGP/CU in Nieuwegein gaat gescheiden de komende raadsverkiezingen in. De partijen kunnen het niet eens worden wie fractieleider moet worden. Dat meldt het bestuur van de ChristenUnie in een maandag verschenen persbericht.

Regioredactie
27 September 2005 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart zullen beide partijen gezamenlijk optrekken. Daarna zullen beide partijen met een eigen lijst de verkiezingen ingaan.SGP/CU-fractieleider J. Hoegeé bevestigt het bericht. Volgens hem wil het bestuur van de ChristenUnie de huidige SGP/CU-wethouder M. Monrooij (Financiën) als eerste op de lijst zetten. Het bestuur van de SGP gaat hier niet mee akkoord. Dat wil Hoegeé, naar eigen zeggen het langstzittend raadslid van Nederland en voorzitter van de SGP-kiesvereniging Nieuwegein, als nummer 1 op de gecombineerde lijst.

Het SGP-bestuur ziet weinig in het plan om een CU-man als lijstaanvoerder te plaatsen. Volgens Hoegeé kan de fractie bij de volgende verkiezingen een van de huidige twee zetels verliezen. Hoegeé: „Als we de eis van het CU-bestuur zouden inwilligen, zou er dus geen SGP’er meer in de raad zitten.”

Volgens de voorzitter van de kiesvereniging komt daar nog bij dat indertijd de RPF, de voorganger van de CU, bij de SGP aanklopte om een lijstverbinding. „De RPF zei toen dat ze anders nooit een zetel zouden halen.”

De verhouding tussen beide besturen is goed, zegt Hoegeé. Dat het bestuur van de ChristenUnie toch alleen met een persbericht komt, ligt volgens hem aan de druk van buiten. Hoegeé: „Andere partijen willen weten hoe de vork in de steel zit. Daarom heeft de CU het persbericht, waarin de goede verstandhouding benadrukt wordt, naar buiten gebracht.”

Berichten dat een tentoonstelling in het gemeentehuis met naaktkunst de beide partijen uiteendreef, ontkent Hoegeé. „Ik heb de schilderijen nooit gezien of geweten dat ze er stonden. Logisch dat ik dan geen opdracht kan geven om de kunst te verwijderen. Een gemeenteambtenaar moet daartoe opdracht hebben gegeven.”

Dat laatste bevestigt de gemeente in een persbericht.

Beide partijen betreuren dat ze niet gezamenlijk de verkiezingen in zullen gaan, maar dat betekent volgens de CU nog niet dat de samenwerking definitief beëindigd is. Zij sluit niet uit dat beide partijen na de volgende verkiezingen weer opnieuw een gezamenlijke fractie zullen gaan vormen. Deze beslissing zal echter pas genomen worden als de verkiezingen achter de rug zijn en beide partijen inderdaad weer in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn.

De SGP gaat daar niet van uit. Hoegeé: „We hebben als besturen hier niet over gesproken en gaan nu uit van twee partijen die ieder op eigen houtje de verkiezingen ingaan, waarbij het de vraag is of beide partijen een zetel bemachtigen.”

De ChristenUnie onderzoekt of er een lijstverbinding tussen beide lijsten kan worden gevormd in verband met de verdeling van reststemmen.

De samenwerking tussen beide partijen begon in 1994, toen de SGP en de toenmalige RPF (nu opgegaan in ChristenUnie) voor het eerst met een gezamenlijke kandidatenlijst uitkwamen. De combinatie haalde toen drie zetels. Vanaf 1998 is de combinatie met twee zetels in de gemeenteraad vertegenwoordigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer