Gerrit Komrij beticht van heling
JOHANNESBURG (ANP) – De dochter van de Zuid–Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, Simone, heeft een klacht ingediend tegen haar oom, die zich volgens haar schuldig heeft gemaakt aan diefstal van haar moeders nalatenschap. Voor een habbekrats verkocht hij brieven, dagboeken, manuscripten en foto’s van de dichteres aan de Nederlandse dichter/schrijver Gerrit Komrij.
Komrij staat daardoor nu als heler te kijk. Dat meldt het najaarsnummer van het kwartaalblad Zuidelijk Afrika dat deze week verschijnt.Komrij zei maandag dat het onterecht is hem zo neer te zetten. De schrijver/dichter dacht dat hij de spullen had gekocht van iemand die „de nalatenschap legaal in zijn bezit had".
Ingrid Jonker, die veertig jaar geleden zelfmoord pleegde, werd op haar sterfdag uitgebreid herdacht. Daarmee laaide ook de kwestie van haar nalatenschap weer op. Het zit bewonderaars van Ingrid Jonker enorm dwars dat Komrij met haar literaire nalatenschap aan de haal is gegaan. Zij vinden dat Komrij het materiaal terug moet geven aan de rechthebbenden in Zuid–Afrika.
Volgens de biografe van Ingrid Jonker, de journaliste/schrijfster Petrovna Metelerkamp, gaat de kwestie terug tot het overlijden, in 1997, van Ingrids oudere zus, Anna Biaros (geb. Jonker). Zij heeft de nalatenschap van Ingrid tot haar overlijden in beheer gehad. De zoon van Anna, Anthony Biaros, heeft de nalatenschap van Ingrid Jonker daarna voor 6250 euro aan Gerrit Komrij verkocht.
Metelerkamp is ervan overtuigd dat Komrij destijds niet wist dat Biaros daarmee wederrechtelijk handelde. „Anthony Biaros heeft echt met de bezittingen van Ingrid geleurd en Komrij zelfs gedreigd de spullen liever in zee te gooien als hij niet op de vraagprijs in wilde gaan", aldus Metelerkamp. „Omdat Komrij in het buitenland woont, is het voor de erven onbegonnen werk om een peperdure juridische vordering te beginnen. Dat kan de Ingrid Jonker Trust, de rechtmatige eigenaar van de gewraakte nalatenschap, gewoon niet betalen".
Komrij zelf liet weten dat de kwestie al drie jaar geleden in Zuid–Afrika in de publiciteit kwam en dat het hem bevreemdt dat de zaak nu opeens in Nederland de aandacht trekt. „Niemand anders wilde de nalatenschap hebben en daarom heb ik die maar gekocht", aldus Komrij. „Ik dacht dat het anders verloren zou gaan. Pas daarna zijn er mensen wakker geworden en ben ik de boeman van de familie geworden".
Komrij zei dat het materiaal nog altijd in koffers zit en dat hij er wel een keer voor zal zorgen dat de nalatenschap op de goede plek terechtkomt.