Buitenland

Evacués keren terug na geweld Rita

NEW YORK - In de Amerikaanse staten Texas en Louisiana zijn geëvacueerde bewoners zondag teruggekeerd en zijn bedrijven begonnen aan het herstellen van de schade nadat orkaan Rita zaterdag minder had huisgehouden dan men na Katrina had gevreesd. „Wij gingen van het ergste uit en vanuit dat perspectief kan ik werkelijk opgelucht zeggen dat het allemaal meevalt”, aldus gouverneur Rick Perry van Texas zondag.

Van onze correspondent
26 September 2005 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:59
NEW ORLEANS – Van het interieur van een kerk in New Orleans is na de orkaan Rita niet veel meer over. Rita heeft de meeste schade aangericht in het grensgebied van de staten Texas en Louisiana. Voorzover bekend heeft het natuurgeweld in Texas tot nu tot
NEW ORLEANS – Van het interieur van een kerk in New Orleans is na de orkaan Rita niet veel meer over. Rita heeft de meeste schade aangericht in het grensgebied van de staten Texas en Louisiana. Voorzover bekend heeft het natuurgeweld in Texas tot nu tot

Rita heeft de meeste schade aangericht in het grensgebied van Texas en Louisiana. Een groot deel van het stadje Vermilion staat daar onder water. Volgens politiecommissaris Kirk Frith heeft men er al 1000 inwoners van de daken gehaald. Voorzover bekend heeft Rita in Texas tot nu tot twee mensenlevens geëist. Er zijn hier meer stadjes en dorpen ernstig beschadigd, maar de economische schade lijkt erg mee te vallen.De kern van de orkaan liet Houston ongemoeid en dat betekende tevens dat een belangrijke concentratie raffinaderijen gespaard bleef. Slechts één raffinaderij bij Port Arthur heeft forse schade opgelopen. Verder lijkt de olie-industrie Rita goed doorstaan te hebben. Wel ligt de productie van olie en aardgas in de Golf van Mexico nog stil, omdat de oliemaatschappijen voor de komst van de storm al hun platforms hadden ontruimd. Het kan nog geruime tijd duren voordat de energievoorziening weer normaal verloopt. In het weekeinde liepen de prijzen voor een vat ruwe olie op, maar maandag daalde de prijs alweer.

In Texas zitten ten minste 1 miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom. Daarom drong gouverneur Perry er bij alle 3 miljoen evacués op aan voorlopig nog niet naar Houston en omgeving terug te keren. Maar veel bewoners trokken zich weinig aan van dat advies. „Deze ellende heeft nu lang genoeg geduurd. Ik ga terug, of er water en licht is of niet”, aldus Alan Freidberg uit de kustplaats Galveston, die ook grotendeels gespaard bleef. Ook in Houston keerden veel bewoners zondag en maandag alweer terug.

In New Orleans werden zaterdag nieuwe overstromingen gemeld. Die werden veroorzaakt door de watermassa’s van de orkaan Rita, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische depressie. Meteorologen hadden verwacht dat Rita geruime tijd boven de kuststreek zou blijven hangen en daar z’n watermassa zou lozen.

De orkaan trok echter verder naar het noorden, zodat de watervloed evenrediger verdeeld werd. De genie heeft de nieuwe breuken in het waterkeringssysteem van New Orleans provisorisch gerepareerd en is begonnen de paar stukken van de stad die opnieuw onderliepen weer droog te pompen. Burgemeester Ray Nagin hoopt dat de inwoners van sommige wijken „over een paar dagen” kunnen terugkeren.

President Bush bracht zondag bezoeken aan coördinerende hulpcentra in Austin in Texas en in Baton Rouge in Louisiana. De president liet doorschemeren dat hij wel iets voelde voor de suggestie van Defensie om het leger voortaan een grotere rol te laten spelen bij hulpoperaties na grote natuurrampen. „Het is belangrijk dat het Congres die mogelijkheid eens nader bekijkt”, aldus Bush in Baton Rouge.

Hij hoorde daar van gouverneur Kathleen Blanco dat zij de directe schade voor haar staat voorlopig raamt op 32 miljard dollar. „Een groot deel van onze infrastructuur is vernietigd. Dat is niet iets wat een kleine staat als Louisiana uit eigen middelen kan financieren. Daarvoor vragen wij hulp uit de federale pot”, aldus Blanco zondag.

De Congrescommissie zelf wilde een Nederlandse expert op het gebied van hoogwaterbescherming horen. De volksvertegenwoordigers willen meer weten over de Nederlandse kennis en expertise op dat gebied.

Een team van vijf Nederlandse medewerkers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is sinds zaterdagmiddag weer in New Orleans teruggekeerd. Dat liet een woordvoerder van het team zondag weten. De Nederlanders zijn uitgerust met pompen waarmee ze ondergelopen gebieden in en om de stad droog moeten malen.

Een voormalig topambtenaar van Rijkswaterstaat zal half oktober verschijnen voor een speciale commissie van het Amerikaanse Congres, die de ramp in New Orleans onderzoekt. Het gaat om voormalig hoofdingenieur-directeur J. Hoogland van Rijkswaterstaat Noord-Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer