Politieregio’s gaan nauwer samenwerken
UTRECHT (ANP) - De 25 regionale politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaan onderling op tal van terreinen nauwer met elkaar samenwerken.
Om dat mogelijk te maken, heeft het Korpsbeheerdersberaad zaterdag in Utrecht besloten het Concern Politie Nederland op te richten, aldus de woordvoerder van het beraad.Het concern wordt onder meer landelijk verantwoordelijk voor de automatisering. Ook bij de inkoop van andere goederen en diensten en bijvoorbeeld de personeelsadministratie is verdergaande samenwerking mogelijk. Dat moet leiden tot meer efficiëntie. Tot nu toe werden politieauto’s en elektriciteit al gezamenlijk ingekocht. Het concern moet net als bij een bank het landelijke hoofdkantoor van de Nederlandse politie worden met lokale filialen.
Het unanieme besluit van de korpsbeheerders is volgens de zegsman geen reactie op de plannen van het kabinet om de politieorganisatie centraal, vanuit Den Haag, aan te gaan sturen. Ze zijn tegen die nieuwe structuur, omdat daardoor volgens hen de lokale politiezorg onder druk komt te staan.
„Een centraal geleide politieorganisatie zou een ramp zijn. Zaken worden dan centraal geregeld en niet meer van onderaf”, zei de woordvoerder. In de concerngedachte van het Korpsbeheerdersberaad is dat wel het geval. De regionale politiebazen, die de plaatselijke situatie het beste kennen, geven aan wat nodig is. Het hoofdkantoor bekijkt vervolgens hoe een en ander het beste kan worden geregeld.
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken moet zich nog uitspreken over de plannen van het Korpsbeheerdersberaad. Het kabinet zou vorige week knopen doorhakken over het toekomstig politiebestel, maar dat is niet gebeurd. De woordvoerder van Remkes zei in een reactie dat het kabinet naar verwachting vrijdag een standpunt over de politiestructuur zal bepalen.
De korpsbeheerders zijn boos op Remkes. Ze hebben het gevoel dat de minister alleen maar „voor de show” naar hen luistert, aldus de woordvoerder van het beraad.
De Politieacademie begint een wervingscampagne om een einde te maken aan de onderbezetting van arrestatieteams. Over twee jaar moeten de huidige zestig tot negentig vacatures vervuld zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zaterdag gezegd.
De politie zet arrestatieteams in bij het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. Agenten mogen er zes jaar lid van zijn. De politie wil die termijn tijdelijk verlengen tot acht jaar, wat ongeveer dertig vacatures scheelt. Minister Remkes, die verantwoordelijk is voor de politie, moet dat nog goedkeuren.