Binnenland

Twee van Putten eisen 4,4 miljoen

De Twee van Putten, die in april door het gerechtshof in Leeuwarden werden vrijgesproken van de moord op Christel Ambrosius, willen ruim 4,4 miljoen euro van justitie voor de tijd die ze ten onrechte in de cel hebben gezeten. Het is de hoogste claim in de Nederlandse strafgeschiedenis.

Binnenlandredactie
6 June 2002 11:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

De claim is donderdag bij het gerechtshof in Leeuwarden ingediend door de advocaat van het duo, mr. G. Knoops. Het exacte bedrag is 4.401.822 euro, bijna 10 miljoen gulden.

De 23-jarige stewardess Christel Ambrosius werd in januari 1994 dood gevonden in het huis van haar oma, aan de rand van Putten. Zij was verkracht en vermoord. De politie hield twee Puttense zwagers, Herman Dubois en Wilco Viets, verantwoordelijk voor de moord. Ze werden in 1995 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot tien jaar cel in de Puttense moordzaak. De twee zaten bijna zeven jaar in de cel en kwamen in oktober 2000 vrij.

Al die jaren hielden ze vol onschuldig te zijn. De Hoge Raad gaf vorig jaar opdracht de zaak te herzien. Na een uitputtende behandeling kwamen de raadsheren van het hof in Leeuwarden op 24 april tot de conclusie dat de bekentenissen van de verdachten en de getuigenissen ongeloofwaardig waren. Dubois en Viets werden vrijgesproken.

De Twee van Putten hebben in totaal ruim 2400 dagen gevangengezeten. Ze zaten 949 dagen in voorlopige hechtenis, waarvoor ze 1000 euro per dag eisen. Voor de 1302 dagen die ze daarna in de gevangenis zaten, willen ze per dag 750 euro. De tijd waarin ze onder elektronisch toezicht stonden, moet 500 euro per dag opleveren. Verder eisen ze schadevergoeding voor inkomstenderving, pensioenbreuk en bijvoorbeeld de vele tienduizenden kilometers die de vrouwen moesten rijden om hun echtgenoten in de gevangenis te bezoeken.

„Naar mijn weten gaat het om de hoogste schadeclaim in de Nederlandse strafrechtgeschiedenis”, aldus Knoops. De hoogste toegekende schadeclaim tot nu toe is de 1 miljoen gulden in de strafzaak rond oud-politiechef Lancee.

Volgens Knoops willen zijn cliënten met een deel van de schadevergoeding andere mensen bijstaan die slachtoffer zijn of dreigen te worden van een strafrechtelijke dwaling. „We hebben gesproken over het opzetten van een fonds of het storten van geld in een fonds ter bevordering van de forensische wetenschap.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer