Huisartsen eisen maatregelen
Urenlang overleg woensdag tussen huisartsen, zorgverzekeraars en ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid heeft opgeleverd dat er maandag verder wordt gepraat. Op zich lijkt dat niets, maar voorzitter B. Vos van de Landelijke Vereniging Huisartsen (LHV) zei eerder binnen een kwartier op te zullen stappen als er niets positiefs in het verschiet lag. „Er is licht te zien aan het einde van de tunnel”, zegt de LHV-woordvoerder.
Wat dat is, wil geen van de betrokkenen zeggen. Niet alleen is er gepraat over de moeizame avond-, nacht- en weekenddiensten, maar alle problemen waar huisartsen tegenaan lopen, kwamen aan bod. De LHV eist een verhoging van 20 naar 30 euro als vergoeding voor de avond- nacht- en weekenddiensten en later 40 euro vanaf 2003. Voorbereidingen voor de acties in juli gaan gewoon door, zegt de LHV. De huisartsen zullen op die dag niet buiten kantooruren werken. Daarna nemen de regio’s dat over.
In het zicht van de acties vroegen huisartsen woensdag opnieuw aandacht voor hun nijpende situatie. In Den Haag legde de LHV op drie A4’tjes de wensen en noden neer bij informateur Donner en CDA, VVD en LPF. De vereniging hoopt dat toekomstige bestuurders de huisartsen serieus nemen. „Wij verwijten minister Borst dat zij geen vuist heeft gemaakt tegen Financiën”, zei Vos.
Volgens hem zijn draconische maatregelen en investeringen nodig om het groeiende tekort aan huisartsen tegen te gaan. „Nu al zit pakweg een half miljoen mensen zonder eigen arts. Als er niets gebeurt, zullen dat er over vijf jaar 5 miljoen zijn. Het gaat niet om een probleem van één beroepsgroep, het is een maatschappelijk probleem dat nu snel manifest wordt onder de mensen.”
Volgens de LHV moet het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen nog verder omhoog, moeten huisartsen betere ondersteuning krijgen en moet er beleid komen om te voorkomen dat oudere huisartsen vroegtijdig stoppen met werken. Verder moet het inkomen marktconform zijn. De LHV wijst er in het program op dat voor 2010 eenderde van de huisartsen het vak vaarwel zegt. Dat betekent 2500 vacatures die moeten worden opgevuld.
En dat terwijl de hoge werkdruk en de lage honorering het beroep van huisarts weinig aantrekkelijk maken. „Van alle opgeleide huisartsen besluit ongeveer de helft een ander vak te kiezen omdat zij elders beter kunnen verdienen onder betere werkomstandigheden. De lage beloning is niet eens het belangrijkste, maar de organisatie van de zorg moet beter. Minder regels en administratieve rompslomp”, zegt Vos.
Hij wijst erop dat 90 procent van alle gezondheidsklachten afgehandeld wordt door de huisarts, terwijl huisartsenzorg nog geen 3 procent uitmaakt van de totale kosten voor de volksgezondheid. „Als mensen straks geen huisarts meer hebben, moeten ze direct naar de tweede lijn, de behandelaar of het ziekenhuis. Dat is echt veel duurder en zorgt voor een macro-economisch probleem.”