Meerderheid ’internationals’ wil weg uit Den Haag
DEN HAAG (ANP) – Maar liefst 77 procent van de medewerkers van de internationale organisaties in Den Haag en omgeving wil weg uit Nederland. Dit blijkt uit een uitgelekte interne opiniepeiling van IOSA–NL, het samenwerkingsverband van de personeelsverenigingen van Joegoslavië–Tribunaal (ICTY), Internationaal Strafhof (ICC), Internationaal Gerechtshof, Europol, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en andere internationale organisaties in Den Haag en omstreken.
Redenen voor de onvrede zijn: ontevredenheid over de gezondheidszorg (lange wachtlijsten, slechts een ’paracetamolletje’ bij ernstige klachten), belastingperikelen, problemen met verblijfsvergunningen, het slechte weer, de taal, het eten, de dure kinderopvang, de moeilijkheden om een passende woning te vinden, de milieuvervuiling, de hoge bevolkingsdichtheid in de Randstad en het groeiende wantrouwen van Nederlanders jegens vreemdelingen. „Er is een wijdverspreide perceptie dat internationale organisaties en de mensen die er werken, niet langer welkom zijn in Nederland", aldus de conclusies van het conceptrapport.Als positief ervaren de ’internationals’ de wijdverspreide kennis van de Engelse taal in Nederland en het goede fietspadennet, evenals de „goedgeorganiseerde aard van de Nederlandse samenleving" en de centrale ligging in Europa, aldus de conclusie van het conceptrapport ’Thuis in Holland?’.
De gemeente Den Haag wil niet reageren op een rapport waarvan ze de inhoud niet kent. De stad heeft wel eerder soortgelijke klachten uit die richting gehoord. Collega’s in het buitenland zouden het beter hebben en de dienstverlening in Nederland werd bijvoorbeeld als zeer traag ervaren. „Maar met die klachten is zover wij weten iets gedaan door het kabinet", aldus een gemeentewoordvoerder.
Meer dan 3400 respondenten hebben meegedaan aan het onderzoek dat afgelopen zomer is gehouden. Dat komt neer op meer dan 60 procent van het personeel van de aangesloten internationale organisaties. De IOSA–NL gaat de bevindingen van de enquête met de Nederlandse autoriteiten bespreken.
Aan de enquête hebben medewerkers van ICTY, OPCW, het Europees Octrooibureau in Rijswijk, het Europese ruimtevaartagenschap ESA en de Haagse NAVO–vestiging NC3A meegedaan. De IOSA–NL benadrukt dat de uitkomsten bij de diverse internationale organisaties sterk op elkaar lijken.
Onder de respondenten zijn ook 14 procent Nederlanders. Van hen vindt meer dan de helft dat hun werkgever Nederland zou moeten verlaten.
Het hoogste ontevredenheidspercentage is er bij de OPCW. Daar vindt 88 procent van de respondenten dat de organisatie Nederland zou moeten verlaten.