„Landbouw Azië moet op andere manier”
NOUMEA (ANP/AFP) - Azië moet eeuwenoude landbouwmethodes aanpassen om het contact tussen mensen en pluimvee te verminderen. Alleen zo kunnen nieuwe uitbraken van vogelgriep en andere besmettelijke ziektes voorkomen worden.
Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd.Ondanks het doden van miljoenen kippen verspreidt de ziekte zich nog steeds in Azië. „Naar mijn mening heeft dit te maken met de vormen van landbouw”, stelde WHO-onderdirecteur Shigeru Omi woensdag op een congres van de WHO op het Franse eiland Nieuw-Caledonië.
„In het Westen wordt de landbouw goed gecontroleerd: eenden, kippen en mensen vermengen zich niet”, aldus Omi. Terwijl er in West-Europa net zo’n dichtheid aan pluimvee is als in Azië, breken er minder ziektes uit. Juist in landen als Cambodja en Vietnam, landen waar pluimvee in achtertuinen wordt gehouden en boeren dicht bij kippen en eenden leven, heeft de vogelgriep de meeste slachtoffers gemaakt.
De afgelopen twintig jaar is gemiddeld elk jaar een nieuwe ziekte opgedoken, vooral in Afrika en Azië. Uiteindelijk zal een ervan uitgroeien tot een wereldwijde uitbraak, aldus de VN-organisatie in een rapport over de situatie in Azië en de westelijke Grote Oceaan.
„Zelfs als we vogelgriep onder controle krijgen, komt de volgende eraan”, aldus Omi. „Het is net als met tsunami’s en aardbevingen, je weet nooit wanneer.”
Vogelgriep dook in 2003 voor het eerst op in Zuid-Korea, nog maar enkele maanden nadat de besmettelijke ziekte SARS onder controle was gebracht. De vogelgriep verspreidde zich snel naar landen zoals Taiwan, Vietnam, Thailand, Maleisië, China en Indonesië. In die archipel overleden de laatste dagen ten minste vier personen aan de ziekte, waardoor het totaalaantal doden op 64 komt.