VVD wekt verbijstering met loslaten kilometerheffing
DEN HAAG (ANP) – De VVD is niet langer voorstander van het invoeren van kilometerheffing of rekeningrijden. Die ommezwaai van de liberale fractie overheerste woensdag onverwacht het debat over de miljoenennota van het kabinet. De VVD botst met het nieuwe standpunt met coalitiegenoten CDA en D66.
Vorig jaar diende VVD–Kamerlid Hofstra samen met de PvdA een motie in die het kabinet oproept nog in deze regeerperiode werk te maken van prijsbeleid op de weg. Van Aartsen nam daarvan nu afstand: „Nederland is te klein voor tolheffing en rekeningrijden. Tot de minister van Verkeer en Waterstaat zou ik willen zeggen: regel nu gewoon dat de infrastructuur deugt".De Kamer reageerde verbijsterd. Woordbreuk, oordeelde GroenLinks. „De flipflop van Van Aartsen is indrukwekkend en verbijsterend", zei PvdA–leider Bos. Volgens de ChristenUnie verliest de VVD geloofwaardigheid. D66–leider Dittrich voorspelde dat de automobilist er langer door in de file zal staan en de lucht smeriger wordt. Van Aartsen deed het allemaal laconiek af.
CDA–fractievoorzitter Verhagen gaf hierop aan op dezelfde lijn te zitten als het kabinet, dat de kilometerheffing in een volgende regeerperiode mogelijk wil maken. Een verraste minister Peijs van Verkeer was in een eerste reactie verheugder over de steun van het CDA, dan over het verlies van de VVD. VVD–Kamerlid Hofstra wilde geen inhoudelijk commentaar geven. „Ik ben onafhankelijk, ik kan er zo mee ophouden", zei hij grappend.
In het debat over de miljoenennota kwamen woensdag alleen de Kamerleden aan het woord, premier Balkenende reageert donderdag. De oppositie uitte harde kritiek op het „macho–kabinet" (Bos) dat weliswaar de burger wil compenseren voor de bezuinigingen van de afgelopen jaren, maar zich daarbij volgens PvdA, SP en GroenLinks vooral richt op de hogere en middeninkomens en niet op de minima, gehandicapten en chronisch zieken. De koopkrachtplaatjes van het kabinet zijn een fata morgana, zei Bos.
Het CDA stelde voor gezinnen een kinderkorting van 90 euro per jaar voor te stellen. Volgens Bos profiteren veel minima niet van deze maatregel omdat zij te weinig belasting betalen om iets aan de korting te hebben. Maar kringen rond het kabinet wijzen erop dat bijstandsgerechtigden het bedrag via hun gemeenten krijgen.
Ook de VVD en D66 kwamen in het debat met extra wensen. De VVD wil de vergoeding voor werknemers die hun auto voor hun werk gebruiken optrekken van 18 naar 19 cent per kilometer. D66 wil extra geld om studenten te compenseren voor de hogere ziektekosten en om het lerarentekort te bestrijden. De coalitiepartijen willen hun plannetjes financieren uit onder meer een reservepotje van 200 miljoen dat het kabinet nog achter de hand heeft.
Vrijwel de hele Kamer wil dat het kabinet extra koopkrachtmaatregelen neemt als de olieprijzen hoger uitvallen dan de 50 dollar per vat waarmee in de miljoennota is gerekend. Balkenende deed daarover eerder al voorzichtige toezeggingen. Volgens ingewijden zal de premier donderdag met een royalere belofte komen.