Reid verdedigt aanval op Iraakse gevangenis
De Britse minister van Defensie, John Reid, heeft dinsdag gezegd dat het Britse leger in zijn recht stond toen het maandag in de stad Basra in Zuid-Irak met geweld twee gearresteerde soldaten bevrijdde.
Tegen de BBC zei Reid dat de Iraakse politie de twee soldaten na hun arrestatie had moeten overdragen aan het Britse leger. „Dat schrijft de wet die onze aanwezigheid daar omkadert voor”, aldus de minister. Reid zei te hebben begrepen dat de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken ook heeft gezegd dat de Britten overgedragen hadden moeten worden.
De soldaten waren gearresteerd omdat ze tijdens een undercoveroperatie twee Iraakse politiemannen zouden hebben neergeschoten bij een controlepost. Toen de soldaten na onderhandelingen en het bevel van de minister van Binnenlandse Zaken niet werden vrijgelaten besloot het Britse leger een muur van de gevangenis waar ze vast zouden zitten met pantserwagens te rammen, aldus het Britse ministerie van Defensie. De soldaten werden echter niet op het bureau aangetroffen.
Later wist het leger de twee te traceren in een nabijgelegen huis, waar zij werden vastgehouden door een lokale militie. Het commando van de Britse troepen in Irak vermoedt dat de soldaten door de Iraakse politie zijn overgedragen aan de militie.
De actie van het Britse leger werd fel bekritiseerd door de lokale autoriteiten. De gouverneur van de provincie Basra, Mohammed al-Waili, noemde de aanval op de gevangenis „barbaars, woest en onverantwoordelijk.” Het bericht van een Iraakse ooggetuige dat zo’n 150 gevangenen het complex waren ontvlucht nadat de muur was ingestort, werd door zowel de Britten als de Iraakse autoriteiten ontkend.
Het incident in Basra blies in Londen het debat over de koers en een mogelijke einddatum van de Britse militaire missie in Irak nieuw leven in. Het relatief rustige zuiden van Irak lijkt met steeds meer geweld te maken te krijgen. „Ik denk dat de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur bevestigen wat velen van ons al enige maanden vrezen, namelijk dat Irak zich beweegt in de richting van een burgeroorlog”, zei de leider van de Britse Liberaal-Democraten, Charles Kennedy.
De leider van de Conservatieve Partij, Michael Howard, vroeg zich af of er fundamentele wijzigingen nodig zijn in de opleiding van Iraakse militairen en politieagenten door de Britten.