Kerk & religie

Caesarea toont opgegraven vogelmozaïek

De Israëlische Oudheidkundige Dienst en de Maatschappij voor de Ontwikkeling van Caesarea hebben eerder deze week een zesde-eeuws vogelmozaïek aan de media getoond. Het mozaïek maakte deel uit van een huis waarin rijke christenen hebben gewoond.

Alfred Muller
21 September 2005 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:58
In de Israëlische stad Caesarea is een zesde eeuws vogelmozaïek blootgelegd. De vloer dankt zijn naam aan de 120 cirkels met vogels. Foto's EPA/Israëlische Oudheidkundige Dienst
In de Israëlische stad Caesarea is een zesde eeuws vogelmozaïek blootgelegd. De vloer dankt zijn naam aan de 120 cirkels met vogels. Foto's EPA/Israëlische Oudheidkundige Dienst

Een gouden tafelblad, die in hetzelfde woonhuis is aangetroffen, werd eveneens aan de pers gepresenteerd.

Volgens dr. Yosef Porat, leider van de archeologische opgravingen in Caesarea, hebben soldaten de vloer in 1950 tijdens een oefening bij toeval ontdekt. Archeologen groeven het mozaïek op, maar bedekten het later weer om het te beschermen. Vorig jaar stelde de Maatschappij voor de Ontwikkeling van Caesarea ruim 100.000 euro beschikbaar om de vloer opnieuw bloot te leggen.

De afmetingen van het mozaïek bedragen 16 bij 14,5 meter. De vloer heeft de aanduiding vogelmozaïek te danken aan de 120 cirkels met vogels. De makers ervan hebben aan de zijkanten van het kunstwerk afbeeldingen gemaakt van andere dieren, zoals een hond, een olifant en een panter.

De vloer vormde een binnenplaats die omgeven was door twee verdiepingen met vertrekken. De totale oppervlakte van het huis was 1500 vierkante meter. „Het huis was van een rijke familie”, aldus Porat. „Zij behoorde tot de aristocratie die waarschijnlijk bij het bestuur betrokken was.” De opgravingen in Caesarea zijn nog niet voltooid. Porat: „We zullen zeker nog inscripties vinden.”

Het hele complex werd in 640 of 641 door brand verwoest. Waarschijnlijk gebeurde dat bij de verovering van het land door Arabische moslims.

Bij de opgravingen troffen onderzoekers ook een gouden tafelblad aan die in een van de vertrekken lag. De archeologen hebben de tafel naar laboratoria in Jeruzalem gestuurd om de glasplaatjes erop, die met een laagje goud waren bedekt, schoon te maken en te bewerken voor conservering. Als motieven zijn kruisen en bloemen te zien. Het kunstwerk, waarvoor de byzantijnse eigenaars een kapitaal moeten hebben neergeteld, is mogelijk in Alexandrië in Egypte of in Italië gemaakt. De is voorzover bekend uniek in zijn soort.

Volgens Jacques Neguer, conservatiedeskundige bij de Israëlische Oudheidkundige Dienst, is het niet zeker dat het blad als tafel werd gebruikt. Andere mogelijkheden zijn dat het in een nis in een muur werd gebruikt of als een zetel voor een bisschop. Het heeft de vorm van de Griekse letter omega.

Koning Herodes de Grote (37 tot 4 voor Chr.) heeft veel in Caesarea laten bouwen. Hij liet een haven aanleggen, waarvan Romeinse soldaten en Paulus later gebruikmaakten. Op de heuvel die uitzag op de haven liet hij een tempel bouwen. Toen de Romeinen in 6 na Christus direct bestuur begonnen uit te oefenen over Palestina, maakten ze Caesarea tot hoofdstad. De stad werd nog belangrijker nadat twee joodse opstanden de positie van Jeruzalem verzwakten.

Caesarea was ook belangrijk voor de vroegchristelijke kerk. Eusebius (ca. 260-339) had hier een belangrijke bibliotheek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer