ABN: Economisch model remt groei
De regering moet een duidelijke keus maken voor een economisch model. De huidige koers van Nederland zorgt ervoor dat de groei per hoofd van de bevolking achterblijft bij zowel die van de VS en het Verenigd Koninkrijk als de Scandinavische landen.
Dat schrijven economen van ABN AMRO in het dinsdag gepresenteerde rapport ”Welk economisch model verdient beter?”.
Volgens de economen levert het Nederlandse model problemen op. Het is een combinatie van twee economische modellen: het Angelsaksische en het Scandinavische. De VS en het Verenigd Koninkrijk hangen het eerste model aan, de Scandinavische landen hanteren het tweede.
Een mix van deze twee zorgt ervoor dat de uitvoerende organen onvoldoende de tucht van de markt ondervinden en dat de overheid weinig sturing geeft. Daarom zou een keus voor een van de twee modellen de Nederlandse economie ten goede komen, menen de economen van ABN AMRO. „Belangrijk is dat waar het gaat om de uitvoering van overheidszaken een heldere keuze wordt gemaakt: óf de politiek kiest voor de markt, óf zij houdt de uitvoering van sociale voorzieningen in eigen hand. Een dergelijke heldere keuze levert, als het gaat om inkomensgroei, meer voordelen op.”
Een keus voor het Scandinavische model betekent hogere belastingen, maar meer inkomensgroei dan nu, aldus het rapport. Het systeem biedt een hoge uitkering bij ontslag en recht op begeleiding naar nieuw werk. Een keuze voor het Angelsaksische model leidt tot lagere belastingen, maar biedt minder sociale zekerheid.
In een onderzoek dat is uitgevoerd door TNS NIPO heeft ABN AMRO de Nederlandse bevolking gevraagd naar haar voorkeur. Daaruit blijkt dat 59 procent van de respondenten een voorkeur heeft voor het Scandinavische model met veel overheidsvoorzieningen. Een minderheid van 38 procent kiest voor het Angelsaksische model.