Binnenland

Mohammed B. uitbundig begroet

Als een held werd Mohammed B. dinsdag bij de zwaarbeveiligde rechtbank in Rotterdam door vermeende leden van de Hofstadgroep begroet.

J. Visscher
21 September 2005 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:58
ROTTERDAM – Een belangstellende liep dinsdag langs de beveiliging de rechtbank in Rotterdam binnen waar het proces tegen de vermeende leden van de Hofstadgroep plaatsvond. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, verscheen voor de rechter met zijn
ROTTERDAM – Een belangstellende liep dinsdag langs de beveiliging de rechtbank in Rotterdam binnen waar het proces tegen de vermeende leden van de Hofstadgroep plaatsvond. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, verscheen voor de rechter met zijn

De moordenaar van Theo van Gogh verscheen met zijn been in het gips en gekleed in een zwart gewaad. Hij schudde medeverdachten de hand. Jason W. en Ismaïl A., de mannen die na een grootscheepse belegering in november werden opgepakt, begroetten Mohammed B. zeer uitbundig. Ismaïl A. omhelsde B. meermalen. Jason W. gaf B. een handkus en maakte een soort bidgebaar. Mohammed B. zelf keerde zich af en toe naar enkele bekenden op de publieke tribune. Daar zaten onder meer enkele gesluierde moslimvrouwen.

Justitie heeft een vijftal moslimvrouwen gevonden die verklaringen hebben afgelegd over gedragingen van de Hofstadgroep, zo maakten de aanklagers mr. J. Plooy en mr. H. van Dam dinsdag tijdens de vierde pro-formazitting bekend.

Uit de verhalen van de vrouwen blijkt volgens de aanklagers dat er op huisbijeenkomsten niet alleen maar werd gepraat over de islam. Er werden ook oproepen gedaan tot de gewapende strijd. Abu K., alias de Syriër, die nog steeds spoorloos is, onderwees de jonge moslimmannen in de takfir-ideologie. Die verklaart niet-gelijkgezinde moslims voor ongelovig. Vooral sinds de zomer van 2004 was er sprake van een „snel toenemende radicalisering.”

Tijdens de bijeenkomsten werden gruwelvideo’s van bijvoorbeeld onthoofdingen vertoond. Ook werd een video vertoond waarop te zien is hoe een zelfmoordenaar in een auto met explosieven een legerplaats inrijdt. Op een van de huiskamerbijeenkomsten zou Jason W. gezegd hebben dat alle regeringsleiders mogen worden vermoord. Als de gesprekken op het punt van concrete doodswensen kwamen, zou Nouredine el F. de aanwezigen tot stilte hebben gemaand, omdat hij bang was dat ze werden afgeluisterd, aldus een van de moslimvrouwen.

Nouredine el F. werd in juni in Amsterdam aangehouden. In zijn bagage zat een doorgeladen machinepistool. Zijn advocaten beweerden dinsdag dat hij het wapen in een park heeft gevonden.

Aanklager Van Dam wees dinsdag op een door Mohammed B. verspreide open brief aan het Nederlandse volk. Die brief belandde onder meer op de computer van Jason W. en Ismaïl A. in de woning aan de Antheunnisstraat in Den Haag. Kort voor de moord op Van Gogh werd er een aantal opvallende wijzigingen in die brief aangebracht. Zo werd de zin: „Ik ben bevolen tegen mensen te vechten” veranderd in: „Ik ben bevolen mensen te doden.” Ook werd er een zin aan toegevoegd in de trant van: „De duistere wolken van de dood pakken zich boven de maatschappij samen.”

Justitie onderkent verschillende lagen in de Hofstadgroep. De harde kern bestaat uit mannen als de Syriër, Mohammed B., Nouredine el F., Ismaïl A. en Jason W. De andere verdachten zijn meelopers of handlangers.

De aanklacht tegen de meeste verdachten betreft deelname aan een terroristische organisatie.

Alleen tegen Ismaïl A. en Jason W. is de aanklacht blijven staan dat ze de kamerleden Hirsi Ali en Wilders opzettelijk in hun werk hebben belemmerd. Bewijs daarvoor ziet Justitie in de inhoud van de afgeluisterde gesprekken in de Haagse Antheunnisstraat. De mannen citeerden de dagen kort na de moord op Van Gogh „lovend” uit opruiende geschriften en bedachten zelf ook gewelddadige oproepen.

Ismaïl A. en Jason W. staan ook terecht voor poging tot moord op leden van het arrestatieteam. Ze gooiden een handgranaat.

Diverse advocaten hekelden dinsdag de „oncontroleerbaarheid” van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Enkele raadslieden vroegen vrijlating van hun cliënt.

Op 5 december start de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de vermeende leden van de Hofstadgroep. De Rotterdamse rechtbank trekt enkele weken uit voor het proces.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer