Binnenland

Moslima’s bevestigen bestaan Hofstadgroep

Het openbaar ministerie (OM) beschikt over verklaringen van vijf moslimvrouwen over het bestaan van de Hofstadgroep en hun terroristische motieven. Dat zei aanklager A. van Dam dinsdag tijdens de vierde pro forma-zitting over de zogenoemde Hofstadgroep.

ANP
20 September 2005 18:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:58
ROTTERDAM - Een belangstellende dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam voor de pro-forma behandeling van de zaak tegen de dertien vermoedelijke leden van het Hofstadtereurnetwerk. Foto ANP
ROTTERDAM - Een belangstellende dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam voor de pro-forma behandeling van de zaak tegen de dertien vermoedelijke leden van het Hofstadtereurnetwerk. Foto ANP

De rechtbank Den Haag buigt zich over het proces tegen de dertien verdachten die volgens justitie de Hofstadgroep vormen. Uit veiligheidsoverwegingen werd de pro forma-zitting opnieuw in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam gehouden. Het gerechtsgebouw was extra afgeschermd met stalen wanden.

Vorige week werd al duidelijk dat het OM de lijst met aanklachten tegen de groep heeft ingekort. Zij wordt nu vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie, die het plegen van reeks misdrijven voor ogen had. Daarop staat een straf van maximaal vijftien jaar.

De beperking van de aanklacht geldt niet voor de verdachten Jason W. en Ismaël A. Justitie laat hen ook berechten voor poging tot doodslag op een arrestatieteam, het bezit van vier handgranaten en het bedreigen met de dood van de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Wilders en burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb van Amsterdam.

De op 22 juni aangehouden verdachte Nouriddin El F. wordt naast lidmaatschap van de Hofstadgroep het bezit van een machinepistool met munitie ten laste gelegd. Hij had het vuurwapen bij zich bij zijn arrestatie.

Een van de vijf vrouwelijke getuigen heeft de politie gezegd dat er een snelle radicalisering binnen de groep plaatsvond. De verklaring van deze Malika is volgens aanklager Van Dam onder meer belastend voor de nog voortvluchtige Syrische geestelijk leider van de groep R. Al-I., Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, El F. en nog twee andere verdachten. „Zij bevestigt onze bevindingen over de snel toenemende radicalisering binnen de groep", concludeerde de officier van justitie.

De verklaringen van de andere vrouwen gaan grotendeels over hun eigen gedrag als geradicaliseerde moslima’s. Naoual bevestigt de lezingen van Al-I. „aan de broeders", die ze niet bij naam wil noemen.

Getuige Nawal beweert dat de Hofstadgroep bestaat uit personen die het OM volgens Van Dam daartoe ook rekent. Ze noemt onder anderen Al-I, Mohammed B., Jason W., Ismaël A. en Nouriddin El F…

Van Naoual, de ex-vrouw van verdachte Mohamed El M., vertelde over de bijeenkomsten thuis bij Mohammed B… Daar kwamen in elk geval Jason W., Ismaël A. en El F. Jason W. zou daar gezegd hebben dat alle regeringsleiders gedood mogen worden. Nawal vertelde verder aan de politie dat ze in haar extremistische tijd geloofde dat het plegen van een moord het hoogst haalbare was. Zij achtte zich toen in staat iemand als Hirsi Ali te vermoorden.

Advocaat P. Plasman van Mohammed B. vroeg de rechtbank dinsdag het OM niet ontvankelijk te verklaren in de zaak van zijn cliënt. Justitie vervolgt B. volgens hem ten onrechte voor zijn deelname aan de Hofstadgroep.

Plasman vindt dat het OM een „showproces" van de zaak van B. wil maken. „De kern is dat de officier van justitie Mohammed B. nog eens extra wil straffen, terwijl hij al de maximale straf heeft gekregen. Dit om hem extra leed toe te brengen. En dat mag niet in ons strafrecht", zei Plasman.

Er zijn andere doelen die de strafvervolging van B. in het kader van de Hofstadzaak rechtvaardigen, meent aanklager Van Dam. „Het gaat daarbij om waarheidsvinding en het publiekelijk afleggen van verantwoording".

Verscheidene advocaten vroegen dinsdag de rechters opnieuw het voorarrest tegen hun cliënten op te heffen. Ze constateren dat er nog steeds geen direct bewijs is, ook niet nu het vooronderzoek is afgerond en vervat in niet minder dan zeventig ordners.

De meeste advocaten bestempelden de nieuw gepresenteerde belastende verklaringen van de vijf vrouwen als „onbetrouwbaar". De rechtbank beslist donderdag over de voorlopige hechtenis van de verdachten en op het verzoek van advocaat Plasman om de vervolging van Mohammed B. stop te zetten.

De rechtbank in Den Haag begint op 5 december aan de inhoudelijke behandeling van het proces. Het duurt naar verwachting twee maanden. De rechtbank houdt vier dagen per week zitting. De laatste week van 2005 ligt de rechtszaak stil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer