Rapport over windenergie verdeelt Tweede Kamer
Het Centraal Planbureau (CPB) denkt dat bij een geleidelijke invoering de opwekking van windenergie op zee op termijn rendabel kan zijn. Zo zou in 2030 ongeveer 15 procent van de stroom kunnen komen van dertig windmolenparken, goed voor 6000 megawatt.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken voelt zich in zijn beleid gesteund door het rapport van het CPB. Hij wil in 2010 op 700 megawatt uitkomen. De VVD is daar mordicus op tegen. Het liberale Tweede-Kamerlid De Krom vindt dat het moet blijven bij de twee experimentele windmolenparken waartoe besloten is, maar die nog niet in werking zijn. Hij voelt zich door het rapport bevestigd in zijn standpunt dat inzetten op meer windenergie „volstrekt onverantwoord” is.
Het CPB komt met het rapport nadat bekend is geworden dat minister Brinkhorst van Economische Zaken de komende jaren windmolenparken op zee wil subsidiëren met 1 miljard euro uit de aardgasbaten. VVD en LPF lieten gisteren in een reactie op het CPB-rapport al weten dat ze daar tegen zijn.
Aanleiding voor het CPB-rapport was het aanvaarden door de Tweede Kamer, vorig jaar, van een motie van CDA en VVD, die kritisch zijn over windenergieparken op zee. Die partijen dachten dat de subsidie-euro’s mogelijk beter besteed zouden kunnen worden aan andere vormen van duurzame energie. CDA-Tweede-Kamerlid Hessels zegt in een reactie dat het rapport zijn twijfels over windenergie niet wegneemt.
Het CPB komt tot de slotsom dat de meeste andere duurzame technologieën voor elektriciteitsopwekking, waaronder het meestoken van biomassa in kolencentrales, minder rendabel zijn dan windenergie van zee.
Een stringent klimaatbeleid is nodig om windenergie op zee rendabel te maken. Bij windenergie komt niet het broeikasgas CO2 vrij. Belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid zijn verhandelbare CO2-emissierechten. Voor de producenten van elektriciteit wordt daardoor het op de ouderwetse manier opwekken van stroom duurder in verhouding tot windenergie.
Het CPB gaat ervan uit dat de olieprijs de komende tientallen jaren gemiddeld tussen de 25 en de 35 dollar zal liggen. Als die olieprijs hoger zal zijn, wordt windenergie rendabeler.
De VVD vreest dat bij de keuze voor windenergie wordt aangestuurd op een dure stroomvoorziening. Het waait niet altijd en soms te hard, waardoor behalve windmolens ook gewone elektriciteitscentrales moeten blijven bestaan om altijd verzekerd te zijn van elektriciteit. VVD-Tweede-Kamerlid De Krom wil extra geld voor energiebeleid vooral steken in het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor duurzame opwekking.
CDA-Tweede-Kamerlid Hessels tekent bij het rapport aan dat windenergie de eerste twintig jaar niet rendabel zal zijn en dan alleen nog als wordt uitgegaan van hoge prijzen voor CO2-emissierechten. Hij pleit ervoor om in het beleid meer in te zetten op energiebesparing en energiezuinige centrales.