„Duitse patstelling slecht voor economie”
Het Nederlandse bedrijfsleven is niet gebaat bij de bestuurlijke patstelling in Duitsland na de verkiezingen van zondag.
Dat zei Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maandag. De Vries benadrukt het belang van de politieke machtsverhouding in Duitsland voor de Nederlandse economie.
„Duitsland is onze belangrijkste handelspartner en de zwakke economische prestaties van onze oosterburen drukken ook hier de groei. Verder hebben tal van Nederlandse beursfondsen grote Duitse activiteiten.”
Ook het Duitse bedrijfsleven reageerde maandag overwegend met teleurstelling op de uitslag van de verkiezingen. Zakenmensen en economen vrezen dat noodzakelijk geachte economische hervormingen op de lange baan worden geschoven, nu de verkiezingen geen duidelijke winnaar hebben opgeleverd.
Het bedrijfsleven in Duitsland stond in de aanloop naar de stembusgang aan de kant van de CDU/CSU van Angela Merkel, waarbij de wens was dat zij een regering kon vormen met de liberale FDP. Merkel wil ingrijpende hervormingen doorvoeren om de grootste economie in Europa uit het slop te halen.
De teleurstelling over de onduidelijke uitslag zondag vertaalde zich maandag in koersverliezen op de Duitse effectenbeurs in Frankfurt. Bij de opening van de handel stond de toonaangevende DAX-index 1,1 procent lager. In de loop van de dag zakte de graadmeter zelfs met 2,3 procent. Aan het einde van de handel krabbelde de koers iets op om uiteindelijk 1,2 procent lager te sluiten.
„Voor de industrie en het bedrijfsleven is de teleurstelling groot”, aldus Jürgen Thumann van de werkgeversorganisatie BDI. „Duitsland wordt moeilijker om te regeren. De uitslag leidt tot een verlamming van de broodnodige economische hervormingen in Duitsland.”
Bij gebrek aan betere alternatieven is de vorming van een grote coalitie tussen de SPD en CDU/CSU voor veel zakenmensen en economen nu de enige manier om vooruitgang te boeken. „Het is belangrijk dat nu ondanks alle moeilijkheden een coalitie wordt gevormd die Duitsland verder brengt door de noodzakelijke economische hervormingen door te voeren”, aldus Bayer-bestuursvoorzitter Werner Wenning.