Partijen overwegen afschaffen spaarloon
CDA, VVD en LPF overwegen serieus de spaarloonregeling en de lijfrenteaftrek af te schaffen. Daardoor denken zij in een nieuw kabinet ongeveer een miljard euro te kunnen bezuinigen. Om tot een degelijke en solide begroting te komen moeten de drie partijen in totaal zo’n 2 miljard euro bezuinigen.
Dat tekende de Volkskrant woensdagmorgen op uit bronnen rond de onderhandelaars. De spaarloonregeling kost de staat 665 miljoen euro aan gederfde belastinginkomsten. Bij de lijfrenteaftrek gaat het om zo’n 300 miljoen euro.
CDA en VVD pleitten in hun verkiezingsprogramma’s al voor het afschaffen van de lijfrenteaftrek en de spaarloonregeling. Nu blijkt dat ook de LPF ervoor voelt.
Lijfrentepolissen worden veel gebruikt als aanvullende pensioenverzekeringen. De betaalde premies zijn fiscaal aftrekbaar, de latere uitkeringen worden belast. Veel lijfrentespaarders betalen de premies uit hun spaarloon en genieten op die manier dubbel belastingvoordeel.
De verzekeraars, die miljarden verdienen aan het verkopen van lijfrentepolissen, wijzen erop dat ze de polissen, die veelal in de jaren tachtig en negentig werden afgesloten, juist de komende jaren gaan uitkeren. Jaarlijks zal er dan zo’n 4 tot 7 miljard euro vrijvallen. Dat levert de fiscus in bijvoorbeeld het jaar 2010 600 miljoen euro op.
Balkenende ontkende vanmorgen dat er op dit punt al een akkoord zou liggen tussen de partijen. Voor het CDA is schrappen van het spaarloon alleen bespreekbaar als daarvoor in de plaats een fiscaal gunstige regeling komt voor het sparen voor verlofregelingen.
Vanmorgen waren de onderhandelaars Balkenende, Zalm en Herben bijeen om door te gaan praten over politiek gevoelige onderwerpen, zoals de WAO, het nieuwe zorgstelsel en de afschaffing van de onroerendezaakbelasting (OZB). VVD-leider Zalm gaf eerder al aan dat hij op deze punten liever geen moeilijk te verdedigen compromissen sluit, maar de voorkeur geeft aan oplossingen waarbij partijen zich beurtelings kunnen profileren met een binnengehaald succes.