Kerk & religie

Anglicaanse bisschoppen opperen excuses om ’Irak’

Kerkleiders zouden tijdens een „waarheids– en verzoeningsbijeenkomst" met moslimleiders excuses moeten aanbieden voor de Westerse politiek ten aanzien van Irak, inclusief de Amerikaans–Britse invasie. Dat stelt een werkgroep van de anglicaanse bisschoppen in Engeland voor in een maandag verschenen rapport.

ANP/AFP/DPA
19 September 2005 19:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

Hoewel de Anglicaanse Kerk de Irak–oorlog steeds heeft veroordeeld, stelt het rapport dat het niet verantwoord is de Irakezen nu aan hun lot over te laten door de buitenlandse troepen terug te trekken. Om duidelijk te maken dat dat standpunt geen instemming betekent met de Derde Golfoorlog zelf, zouden christelijke leiders in het openbaar „de lange litanie van fouten" van het Westen jegens Irak moeten erkennen, aldus het rapport.

„We geloven dat de kerk een visionaire rol in verzoening heeft, die verder gaat dan die van welke regering dan ook", zei bisschop Richard Harris van Oxford tegen de BBC–radio.

Tot de fouten van het Westen behoren volgens het rapport de steun aan het regime van Saddam Hussein, onder meer tijdens de Eerste Golfoorlog met Iran (1980/88), de wapenverkopen aan Irak in het recente verleden en de verborgen agenda achter de oorlog. De Amerikaanse invasie had „net zoveel te maken met het Amerikaanse nationale belang als met het welzijn van het Iraakse volk".

In Irak zelf wordt ondertussen gerept over „de grootste diefstal uit de geschiedenis": uit de kas van het Iraakse ministerie van Defensie is circa 1 miljard dollar verdwenen. Dat bericht de Britse krant The Independent maandag op gezag van de Iraakse minister van Financiën Ali Allawi. „Het is waarschijnlijk de grootste diefstal in de geschiedenis", aldus de bewindsman. Volgens hem wordt er ook zeker 500 tot 600 miljoen dollar vermist bij andere ministeries.

Bij het ministerie van Defensie gaat hem om geld dat was bedoeld om Iraakse troepen te trainen en om materieel aan te schaffen. Het meeste geld ging waarschijnlijk naar Polen en Pakistan om er wapentuig te kopen, maar uiteindelijk werden er alleen „afgeschreven museumstukken" geleverd. Pantserwagens bleken nauwelijks een echt pantser te hebben en afgeleverde machinegeweren bleken goedkope kopieën uit Egypte.

Het is onduidelijk wie er achter de praktijken staken, aldus de minister. Volgens de krant vermoeden Iraakse functionarissen dat ook „elementen" binnen de Amerikaanse krijgsmacht of inlichtingendiensten erbij betrokken waren. Het wegsluizen van de gelden had plaats tussen 28 juni 2004 en 28 februari van dit jaar toen interim–premier Iyad Allawi de scepter zwaaide. De toenmalige minister van Defensie was de door de Amerikanen naar voren geschoven Hazem Shalaan.

Door het dagelijkse geweld in Irak vielen maandag weer de gebruikelijke doden. Tien mensen zijn omgekomen door aanslagen met autobommen. De aanslagen werden gepleegd in de steden Mahmudiya en Latifya, op de route tussen Bagdad en Karbala. Honderdduizenden Irakezen wilden maandag in Karbala een religieus festival van de sjiieten bijwonen.

Een verslaggever van The New York Times is maandag dood aangetroffen in Basra. Enkele uren daarvoor was hij ontvoerd. Dat hebben de familie en een arts meegedeeld. De Irakees Fakher Haider, die al 2,5 jaar voor de Amerikaanse krant werkte, werd geboeid gevonden met een kogelwond in het hoofd. Medewerkers van The New York Times in Bagdad zeiden de melding te onderzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer