„Taliban gaan over op oorlog vanuit grotten”
De Taliban-strijders hebben sinds vrijdag het grootste deel van Afghanistan vrijwel zonder slag of stoot prijsgegeven. Zelfs Kandahar, het hoofdkwartier, is voor het grootste deel al verlaten. Een medewerker van het gezaghebbende blad Jane’s Defence Weekly voorziet dat de harde kern van de Taliban kiest voor een guerrillaoorlog vanuit de vele ontoegankelijke bergen van het land.
„Het lijkt erop dat de Taliban van plan zijn om nu niet vechten. Ze willen overleven in moeilijk toegankelijke gebieden waar straks een guerrillaoorlog succesvol kan zijn", aldus Clifford Beal van Jane’s.
Volgens waarnemers kunnen de volhardende Taliban zich desnoods jarenlang verschuilen in grotten, op bergkammen of bij hun etnische verwanten over de grens in Pakistan. Afghanistan biedt veel ontoegankelijke gebieden met ondergrondse tunnels en diepe grotten die ondanks raketaanvallen en speciale bommen vrijwel onbeschadigd blijven.
De Russen poogden vanuit hun stedelijke commandocentra de Afghanen in grotten te verslaan maar faalden jarenlang, ondanks de inzet van speciale middelen zoals explosieven die aardschokken teweegbrengen en een vinding om zuurstof uit grotten te zuigen. Ook bouwden ze zelf onderaardse stellingen. Zelfs de Amerikanen hielpen een hoofdman van de moedjahedien, die later naar de Taliban overliep, een ondergrondse basis te bouwen in het noordoosten. Osama bin Laden, van huis uit bouwondernemer, heeft zeker tien onderaardse schuilplaatsen ingericht.
Gesignaleerd
Een van de vele oorden waar hij recent is gesignaleerd, is het uiterste noordoosten van het land. Daar strekt een strook van Afghanistan zich uit naar de Chinese grens tussen Pakistan en Tadzjikistan. De Russen bouwden er tijdens hun bezetting (1979-1989) een basis ten noorden van Buzzai Gumbad om kernraketten af te vuren. Deze basis, later verlaten, is door Bin Laden gerestaureerd als een van zijn hoofdkwartieren.
Een andere locatie is het kamp Darunta van Bin Ladens strijdgroep al-Qaida. Dat is uit een berg gehouwen bij Jalalabad, niet ver van de Pakistaanse grens. Ten zuiden van Khost, ook aan de grens met Pakistan, heeft Bin Laden het grottenkamp al-Badr. Het werd niet beschadigd bij Amerikaanse raketbeschietingen in 1998. Bij Kandahar bevindt zich ook een uitgestrekt ondergronds stelsel van grotten en tunnels. De Russen probeerden het van 1987 tot 1989 tevergeefs te verwoesten.