Binnenland

Grote plannen voor Groene Hart

De provincies Zuid–Holland, Utrecht en Noord–Holland hebben een gezamelijk plan gemaakt voor het Groene Hart, de ’binnentuin’ van de Randstad. Aanleiding was de nota Ruimte, waarin het kabinet de inrichting van Nederland tot 2030 uitstippelt en het gebied heeft aangewezen als Nationaal Landschap.

ANP
19 September 2005 15:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

De Stuurgroep Groene Hart van de provincies heeft maandag vier beleidsspeerpunten met bijbehorende projecten gepresenteerd. Als eerste moet het gebied nationaal en internationaal op de kaart worden gezet.

„Het Groene Hart is een zeer oude, historisch en cultureel belangrijke binnentuin en dat moet meer geaccentueerd worden", aldus een woordvoerder van de stuurgroep. Zo zijn er plannen om Fort Wiericker Schans bij Bodegraven om te toveren tot een cultureel centrum. Een ander project behelst de uitbreiding van het fietspadennetwerk, met betere bewegwijzering en verbindingen tussen de Randstadsteden.

Het tweede speerpunt is wonen en werken. Het Groene Hart vergrijst omdat jongeren vaak voor studie en werk naar de steden trekken. Volgens de stuurgroep is het volbouwen van het groengebied geen oplossing, maar moet er gekeken worden naar alternatieven. „Leontien van Moorsel heeft bijvoorbeeld een leegstaande boerderij gekocht en dat omgebouwd tot sportcentrum. En zo kan je ook denken aan het creëren van zorgboerderijen”, aldus de zegsman.

De toekomst van de veenweidegebieden is het derde aandachtspunt van de provincies en dan met name de waterhuishouding in die gebieden. „Het is altijd zo geweest dat het waterpeil is aangepast aan de functie van het gebied. Daardoor hebben we een watersysteem gekregen dat ingewikkeld, duur en kwetsbaar is. Dat moet eigenlijk andersom: de functie moet zich aanpassen aan het waterpeil. Dus boeren op droge delen en recreatie en natuur op de natte delen, dat is veel efficiënter en goedkoper”. In de Krimpenerwaard loopt momenteel al een proefproject hiermee.

Als laatste richt de stuurgroep zich op de droogmakerijen, de gebieden waar ooit al het veen uit verdwenen is door turfwinning. Die zijn volgelopen met water en later drooggepompt en veranderd in polders, zoals bijvoorbeeld de Haarlemmermeer. Die gebieden kampen met een steeds groter wateroverschot en er moet veel gepompt worden om het droog te houden. De provincies hebben hier plannen om met het wateroverschot recreatieplassen aan te leggen, gericht op de Randstadsteden.

De stuurgroep bespreekt op 9 november de plannen met minister Veerman om meer afspraken te maken over de uitvoering en de financiën. Daarna moet er voor het eind van het jaar een voorstel komen richting kabinet. De 61 gemeenten in het Groene Hart, ook gesprekspartner, hebben zich inmiddels ook in een soort stuurgroep georganiseerd evenals de maatschappelijke organisaties in het gebied, zoals de ANWB, milieufederaties en LTO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer