Tegenbegroting PvdA afgewezen
PvdA-leider Bos heeft een tegenbegroting gepresenteerd voor de plannen die het kabinet op Prinsjesdag aanbiedt. CDA-leider Verhagen ziet er niets in. Voor het eerst presenteert ook de SGP een gedetailleerder alternatief voor de rijksbegroting.
De belangrijkste verandering die de PvdA in 2006 wil, is een andere zorgverzekering. Het kabinet wil elke volwassene een vaste premie laten betalen van ongeveer 1100 euro per jaar. In het PvdA-plan blijft de vaste premie beperkt tot zo’n 400 euro. Verzekerden moeten de rest van de premie betalen via een inkomensafhankelijke bijdrage.
De PvdA vindt de constructie die het kabinet heeft gekozen, iedereen een vaste premie laten betalen, onjuist. Om de lage en middeninkomens te compenseren introduceert het kabinet een zorgtoeslag. Daarvoor komen naar verwachting zo’n 6 miljoen mensen voor in aanmerking.
In Bos’ plannen, door de PvdA „beterbegroting” genoemd, staat verder dat de regering in 2006 extra geld moet uittrekken voor onder andere kinderopvang, huursubsidie, onderwijs, openbaar vervoer, nieuwbouw van huurwoningen en openbaar vervoer.
Het extra geld dat hiervoor nodig is, komt volgens de PvdA vanzelf binnen omdat de plannen de economische groei stimuleren. Daarnaast willen de sociaal-democraten ongeveer 800 miljoen euro binnenhalen door pensioenpremies boven een inkomen van 45.000 euro per jaar niet meer aftrekbaar te maken voor de belastingen.
De PvdA is ook tegen gedeeltelijke afschaffing van de onroerendezaakbelasting (OZB) per 1 januari. Gemeenten verliezen daardoor een belangrijke inkomstenbron De partij wil de OZB vervangen door een inkomensafhankelijke lokale heffing.
CDA-fractievoorzitter Verhagen ziet helemaal niets is in de PvdA-plannen. Ze zijn volgens hem zo slecht dat samenwerking tussen de partijen na de verkiezingen van 2008 is uitgesloten.
De CDA-fractievoorzitter rekent wel op steun van de PvdA bij compensatie voor de sterk gestegen energieprijzen. Als de prijs voor een vat olie boven de 50 dollar uitkomt, moet het kabinet de extra aardgasbaten gebruiken voor verlaging van energiebelasting. Minister Zalm van Financiën liet vrijdag nog weten dat het kabinet daar niets voelt.
Het CDA zal woensdag, tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen, pleiten voor verhoging van de kinderkorting. Deze belastingaftrek voor gezinnen met kinderen moet volgens het CDA met 90 euro per jaar omhoog. Dat kost de schatkist 100 miljoen euro. De VVD zet woensdag in op verhoging van de onbelaste kilometervergoeding voor werknemers van 18 naar 19 cent per kilometer. CDA en D66 steunen dit plan.
Ook de SGP komt dit jaar met een meer gedetailleerd alternatief voor de kabinetsplannen. Een heuse tegenbegroting wil fractievoorzitter Van der Vlies het niet noemen. „Daarvoor is het te summier. Het is ook niet doorgerekend door het CPB.” In totaal verspijkeren de staatkundig gereformeerden ruim 2,5 miljard aan de rijksbegroting. Ze halen geld weg bij de kinderopvang en bij cultuursubsidies. Ook handhaven ze het gebruikersdeel van de OZB en beperken ze de hypotheekrenteaftrek tot aankopen van 320.000 euro.
Aan de verbetering van koopkracht voor middeninkomens en chronisch zieken en gehandicapten geeft de SGP beduidend meer uit dan het kabinet. Ook besteedt de fractie meer geld aan jeugd- en gezinsbeleid dan de coalitie doet.