EU eens over regels pensioenfondsen
De EU-ministers van Financiën zijn het dinsdag eens geworden over regels voor pensioenfondsen. Die maken het onder meer voor Nederlandse fondsen mogelijk om klanten over de landsgrenzen te werven.
België maakte nog wel een voorbehoud, waardoor de officiële overeenstemming op zich laat wachten tot een extra Ecofin (vergadering ministers van Financiën) over enkele weken.
Door het akkoord gelden de strenge beleggingsregels die sommige landen aan hun fondsen opleggen, zoals een maximumpercentage dat in aandelen mag worden gestopt, alleen voor fondsen die puur nationaal werken. Voor Nederland verandert er niets, behalve de mogelijkheid tot internationalisering.
De ministers konden het niet eens worden over regels voor energiebelasting, zoals een minimumniveau voor de benzineaccijns. Het compromisvoorstel was al erg mager: de minima waren erg laag en bovendien golden voor tal van energieslurpende industrieën lange overgangstermijnen, waardoor er voor Nederland nauwelijks iets zou veranderen. Toch was er geen akkoord.
„Het was een bescheiden voorstel, maar het was een stap voorwaarts in dit dossier”, zei minister Zalm na afloop. De ministers gaan er over enkele weken nogmaals over praten, maar Zalm houdt er rekening mee dat er dan evenmin een akkoord mogelijk is. In dat geval is het gelijktrekken van de energietaksen in de EU voor zeer lange tijd uitgesteld. Spanje was immers de grootste tegenstander, maar omdat dat land tot eind juni voorzitter is, moest het tijdelijk wat toegeeflijker zijn. Vanaf juli gaat Madrid waarschijnlijk weer felle oppositie voeren tegen elke vorm van EU-regels rond energieheffingen.
De ministers hebben ook besloten tot een verhoging van het kapitaal van de Europese Investeringsbank (EIB), die dinsdag de jaarvergadering had. Dat kost geen geld; het betekent enkel dat eerder ingehouden winsten bij het kapitaal worden gevoegd. Op verzoek van Nederland gaat de EIB voortaan minder lenen aan grote bedrijven die net zo goed bij een gewone kapitaalverschaffer terecht kunnen. Momenteel gaat eenvijfde van de EIB-leningen naar zulke bedrijven.